Чотири російські пам’ятники в Одесі потрапили до ТОП-50 на демонтаж від проекту “Декомунізація”

На минулому тижні уряд України прийняв ініційоване Міністерством культури та інформаційної політики рішення, яке дозволяє демонтувати пам’ятники Пушкіну, Щорсу та іншим російським і радянським діячам на території країни. Таким чином громадській простір очищується від постійного нагадування про “велич” російської імперії та її вплив на Україну.

Пам'ятник Пушкіну в Одесі

З охоронного реєстру вилучили: пам’ятник Пушкіну на проспекті Берестейському, пам’ятник Щорсу на бульварі Т. Шевченка, могилу генерала армії Ватутіна в Маріїнському парку, монітор «Железняков» по вул. Електриків, пам’ятник екіпажу бронепоїзда «Таращанець» в сквері між вулицями Заслонова та Ялтинською у Києві. Також пам’ятники Пушкіну в Житомирі, Харкові та Одесі, князю Воронцову в Одесі, полководцю Суворову в Ізмаїлі, адміралу Ушакову в Херсоні, «Україна – визволителям» в Ужгороді, Меморіальний комплекс «Борцям революції» в Луганську.

Після оголошення про зняття охоронного статусу проект “Декомунізація. Україна” оприлюднив список ТОП-50 пам’ятників, які на їх думку підлягають демонтажу. Так, у першій десятці знаходяться пам’ятники Пушкіну та Воронцову в Одесі. Крім того, є одеські пам’ятники Толстому, Горькому та Олександрівська колона, а також кілька пам’ятників на Одещині.


Як повідомили в Одеській мерії, історико-топонімічна комісія рекомендувала пам’ятники Пушкіну та Воронцову не демонтувати через “виняткову мистецьку цінність”. Олександрівську колону перейменують у колонну засновників парку і приберуть всі написи. Пам’ятники Толстому та Горькому перенесуть до інших місць. Тепер рішення щодо демонтажу лежить виключно на місцевій владі.

   
 




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56