Як виглядала одеська Аркадія у 1933 році на фото Жоржа Сіменона

Знаменитий бельгійський письменник у жанрі детектив Жорж Сіменон у 1933 році відвідав Одесу зі своєю дружиною Тижею. Сіменон прожив в Одесі тиждень у номері готелю Лондонська на Приморському бульварі.

Мета візиту – зібрати матеріали для нового роману “Люди в будинку навпроти” (Париж, 1934), а також написати ряд журналістських нарисів про сталінський режим у СРСР. Сименон писав тоді, що атмосфера в Одесі задушлива, всі шпигують один за одним, брешуть про благополуччя, створюють ілюзію гарного життя. Жорж Сименон із подивом записував і порівнював ціни: “1 кілограм картоплі коштував 14 рублів. А зарплата робітника була приблизно 300. Виходило, що «гегемон» на свої важко зароблені гроші міг купити за місяць трохи більше 20 кг картоплі”. Весь час до письменника було приставлено перекладачку-агента ГПУ, а також кілька агентів весь час перебували на невеликій відстані.

Під час візиту до Аркадії на пляжі Сіменон зробив серію фото людей, які там знаходилися. Окрім цих фото, письменник ще багато всього фотографував, але під час виїзду з Одеси на теплоході до Батумі у нього відібрали майже всі плівки. Збереглося лише 69 кадрів. Серію з Аркадії опублікували у збірці фотографій письменника з мандрівок. Одеський краєзнавець Євген Сокольський за допомогою комп’ютерних програм зробив із чорно-білих знімків кольорові з покращенням якості та опублікував у Фейсбук-групі “Одеса, якої більше немає”.


 

 

   
 




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56