Московський патріархат в Естонії оголошено ворожим інститутом, який пропагує війну

В Естонії засудили діяльність Московського патріархату з виправдання та підтримки спрямованої проти України російської агресії та оголосили Московський патріархат інститутом, який підтримує військову агресію Російської Федерації. Парламент Естонії проголосував більшістю 75 проти 8 депутатів за ухвалення цього рішення, передає ERR.

«Патріарх московський і всієї Русі Кирил з початку розв’язаної Російською Федерацією у 2022 році повномасштабної війни проти України відкрито підтримує агресію терористичного режиму Російської Федерації. Як інструмент пропаганди війни керівництво Московського патріархату і патріарх Кирило використовують ідеологію «Руського мира», за допомогою якої знищують останні прояви демократії в Росії, мілітаризують російське суспільство і виправдовують агресію, щоб розширити Російську Федерацію на всі території, які історично перебували під впливом Росії, зокрема й на Україну”, – зазначено в заяві Рійгікогу.

Згідно із заявою, у березні створений під егідою Російської православної церкви Всесвітній російський народний собор, яким керує патріарх Московський, ухвалив програмний документ «Сьогодення і майбутнє Руського мира», згідно з яким агресивна війна в Україні є священною війною як проти України, так і проти всього західного світу, а сфера впливу Російської Федерації поширюється за межі території колишньої Російської імперії.

Росія використовує релігію для терористичної ворожої пропаганди із закликами до насильства. Таким чином, серед віруючих поширюється пропаганда війни. В Естонії не збираються забороняти свободу віросповідання, але пропонують віруючим розірвати всі зв’язки з Московським патріархатом. Рійгікогу закликає всі держави та міжнародну громадськість перешкоджати ворожій діяльності Московського патріархату щодо впливу.

Зазначимо, що в Україні досі не заборонено відділення РПЦ, яке зробило заяву про розрив усіх зв’язків з Московським патріархатом, але так і не присягнуло Православній церкві України – єдиній справжній українській церкві без пропаганди “руського миру”. СБУ регулярно виявляє священиків УПЦ Московського патріархату, які співпрацюють із окупантами чи займаються пропагандою “руського миру”. Президенту Зеленському та Верховній Раді необхідно бути набагато рішучіше у питанні ліквідації всіх інститутів впливу та пропаганди “руського миру” в Україні.

   
 




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56