Як росія бомбила Одесу та Одеську область протягом року війни (фото)

За останній рік Україна переживає найбільший виклик з моменту отримання незалежності у 1991 році. Росія здійснила перший напад на Україну під час анексії Криму у 2014 році, після цього розпочала війну на сході України, захопивши частину Донецької та Луганської областей. 24 лютого 2022 року російський диктатор путін надав наказ військам розпочати повномасштабне вторгнення з багатьох напрямків під приводом вигаданих причин.

Ця війна вже забрала багато життів і спричинила глибоку гуманітарну кризу в Україні. Інфраструктура руйнується, мільйони людей були вимушені залишити свої домівки, а багато з них навіть не мають доступу до основних потреб, таких як їжа та вода. Війна призвела до економічних труднощів, соціального розладу та загроз для безпеки нації.

Важливо пам’ятати, які страждання і біль українцям принесла росія, щоб ніколи не повторити помилки минулого, ніколи не пробачити росіянам цю війну і забезпечити безпеку майбутнього покоління. Культурометр зібрав майже всі відомі ракетні і бомбові удари росії по Одесі та Одеській області у хронологічному порядку.

24 лютого 2022 року. Ракетний удар вночі по військовій частині у Подольскому районі на півночі Одещини. У казармі загинуло 19 військових.
 

В Одесі фіксують вибухи ракет на вулиці Промисловій та на заводі “Пресмаш”. Знищені складські приміщення. Також повідомляється про вибухи на 411-й батареї та під Одесою у селі Фонтанка. Оперативне командування «Південь» повідомляє: о 13:40 у районі сіл Кароліно-Бугаз та Грибівка впала ворожа ракета, у той же час дві ракети впали на аеродром «Буялик» під Одесою.

Росіяни захопили острів Зміїний, повідомляє Державна прикордонна служба України. За інформацією відомства, флагман ЧФ РФ ракетний крейсер «Москва» завдав ракетно-артилерійський удар по острову.

1 березня 2022 року. Ракетний удар по селу Дачне та Лощіновка. Загинула 1 людина, 1 поранена.

5 березня. Ракетний удар “Калібрами” по військовій частині під Одесою. Постраждалих та загиблих немає – заздалегідь залишили казарми.
 

Російській літак скинув на готель в Затоці авіабомбу РБК-500 з касетними зарядами. На щастя вона не розірвалася.

 

15 березня. Російський корабель атакував Одещину крилатими ракетами. Внаслідок поранення отримали дві особи. Потім близько 14:00 корабель своєю артилерією атакував інший населений пункт, випустивши по ньому близько 90 снарядів. Внаслідок другої атаки ніхто не постраждав.
 
19 березня. Росія заявила о мінуванні Чорного моря в районі українських портів.
 
21 березня. Російська ескадра підійшла до Одеси та відкрила стрільбу по будинкам біля пляжу.
 

1 квітня. По Одеській області по одному з населених пунктів вдарили три балістичні ракети Іскандер з окупованого Криму, є постраждалі, повідомив голова ОВА Максим Марченко.

3 квітня. Наймасштабніший ракетний удар по Одесі. Об’єктом нападу стала нафтова інфраструктура. Одесити чули 8 вибухів у місті. Почалася масштабна пожежа на трьох нафтобазах. Загиблих немає.

9 квітня. Росія нанесла удар двома крилатими ракетами по населеним пунктам на Одещині. Загиблих не має, пошкоджені об’єкти критичної інфраструктури.

15 квітня. В Одеській ОВА повідомили про невдалу ракетну атаку по Одещині. Ракета впала в море.

23 квітня. Перші жертви серед мирного населення Одеси від російської атаки. Крилата ракета потрапила у житловий висотний будинок у Київському районі Одеси. Загинуло 8 людей, у тому числі 3-місячна дитина.

24 квітня. Ракетна атака по аміачному заводу у порту “Південний”. ППО перехопило ракети. Цього ж дня днем ракета вдарила по Таїровському кладовищу. Важке поранення отримала жінка.

26 квітня. Перший ракетний удар по мосту в Затоці. Проїзд закрито, міст пошкоджено.

27 квітня. Повторний ракетний удар по мосту в Затоці. Міст зруйновано, заявили в Одеській ОВА.

28 квітня. Ракетна атака по Одесі. Знищено 3 крилаті ракети “Калібр”.

30 квітня. Ракетний удар по аеропорту “Одеса”. Пошкоджена злітна смуга. Ракети “Онікс” запустили з окупованого Криму.

2 травня. Новий ракетний удар по мосту в Затоці, який вже пошкоджено попередніми ударами.

2 травня. Ракетний удар по Одесі. Ракета влучили у житловий будинок неподалік від аеропорту. Загинув 15-річгий юнак. Його 17-річна сестра отримала важке поранення.

3 травня. Рашисти запустили дві ракети по півдню Одеської області. Зруйновано об’єкти інфраструктури. Жертв немає. По Одесі запустили три ракети – їх перехопило ППО.

7 травня. 6 ракет випустили по Одесі із стратегічного бомбардувальника. 4 ракети влучили в приватне підприємство з виготовлення меблів. У житловому районі ударною хвилею та уламками понівечено багатоповерхові будинки розташовані поряд. Ще дві ракети знов нанесли ураження по пошкоджений раніше злітно-посадковій смузі та приводу керування польотами Одеського аеропорту.

8 травня. Рашисти випустили 8 крилатих ракет по Одещині. 2 з них було збито силами протиповітряної оборони. Ще 6 вдарили по різних об’єктах в області. В тому числі пошкоджено приватні будинки цивільного населення, об’єкти критичної інфраструктури. Є постраждалі серед місцевих мешканців.

В Одесі російська крилата ракета знищила готель на пляжі.

9 травня. Вранці окупанти нанесли ракетний удар з окупованого Криму ракетами “Онікс”. 4 ракети вдарили по інфраструктурі Одещини, заявили в ОВА.

Увечері росія випустила три ракети “Кінжал” по базам відпочинку у Затоці. Постраждалі 2 особи, яких доставлено в лікарню.

Близько опівночі зі стратегічного бомбардувальника по місту випустили 7 надпотужних ракет X-22. Вони влучили у торговельний центр “Рів’єра” та в інші об’єкти. 1 людина загинула, 5 поранених доставлено в лікарню. Вибуховою хвилею пошкоджено Воронцовській палац.

10 травня. Четвертий ракетний удар по мосту у Затоці.

11 травня. Ракетна атака з літака. Ракету перехопило ППО.

14 травня у Затоці знайшли 2 російські авіабомби ФАБ-500, які на щастя не розірвалися. ГСЧС утилізували снаряди.

16 травня. По курортному селищу Кароліно-Бугаз на Одещині рашисти завдали ракетного удару. Зруйновано декілька приавтних будинків а також готель на березі моря. Від вибуху постраждали 4 особи, з них 1 дитина.

Цього ж дня рашисти спробували атакувати ППО Одеси, але ракети були перехоплені.

20 травня. Росія атакувала узбережжя Одещини крилатою ракетою. Вона вдарила по пляжу, зруйнувавши пляжний туалет.

21 травня. Росія нанесла ракетний удар по складах аміачного заводу в порту “Південний”. Після вибуху залишилася вирва діаметром 12 метрів.

30 травня. Росія запустила три крилаті ракети поОдещині. Одна ракета була збита силами ППО, одна ракета потрапила у вже пошкоджений і непрацюючий міст через Дністровський лиман, ще одна ракета вибухнула поряд із приватним сектором у Затоці – вибуховою хвилею пошкоджено кілька приватних будинків.

3 червня. Ракетний удар з російських кораблів по Одещині. Всі 4 ракети ППО збило.

4 червня. Ракетний удар під Одесою. Уражено фермерське господарство. 2 людини поранено.

14 червня. Атака з окупованого Криму ракетами “Онікс”. Дві ракети були збиті ППО.

18 червня. Нова атака 2 ракетами “Онікс” с окупованого Криму. Знову їх перехопила ППО.

19 червня. Атака 2 ракетами “Онікс” с окупованого Криму. Їх перехопила ППО.

20 червня. Ракетна атака по Одесі. В ОВА заявили, що перехопили частину ракет над містом. У будинках вибило вікна вибуховою хвилею. Очевидці бачили задимлення в одному з районів міста. Всього росія запустила по Одещині у цей день 14 крилатих ракет.

27 червня. Атака з окупованого Криму ракетами “Онікс”. Дві ракети були збиті ППО.

28 червня. Росія запустила крилаті ракети Х-22 по одному з сіл на Одещині. Зруйновано декілька будинків, почалися пожежі. Постраждало 8 людей, з них 1 дитина.

28 червня. Атака 6 ракетами “Онікс” с окупованого Криму. 1 ракету перехопила ППО, інші ударили по узбережжю.

29 червня. Атака ракетою Х-31 по Одесі. Сили ППО встигли збити її за містом.

1 липня. Вночі росія здійснила атаку по Одещині, яка забрала більше всього життів. Російська ракети Х-22 вдарилаи по 9-поверхівці у курортному селищі Сергіївка та по базі відпочинку. У житловому 9-поверховому будинку загинуло 16 осіб, постраждали 38 осіб, з них 6 дітей, врятовано 7 осіб, із них 3 дітей. У корпусі бази відпочинку загинули 5 людей, з них 1 дитина, врятовано 1 особу, постраждала 1 особа.

 
7 квітня. Рашисти завдали ракетного удару двома ракетами по регіону, повідомили в Оперативному командуванні “Південь”. Ракетами знищено два ангари, в яких зберігалося близько 35 тонн зерна. Попередньо жертв немає.

11 липня. Чотири ракети Х-31 було випущено із Су-30, який вилетів із території тимчасово окупованого Криму. Зруйновано декілька житлових будинків на узбережжі. Постраждалих немає.

Увечері ракети випустили по Одесі. У місті було чути вибухи та задимлення. Руйнувань та жертв немає, повідомили в ОК “Південь”.

12 липня. Двома літаками Су-30, які вилетіли з тимчасово окупованого Криму, рашисти випустили 4 ракети Х-31 класу повітря-земля узбережжям Одеської області. Цілей не досягли, повідомили в ОК “Південь”.

16 липня. По Одесі завдано ракетного удару з використанням літаків стратегічної авіації Ту-95 зі Ставропілля. Російські окупанти випустили ракету, попередньо Х-101 за складом виробничо-торгівельної компанії. Співробітники ДСНС борються із пожежею на площі 1000 м2. Повідомляється також, що охорона не постраждала, оскільки скористалася притулком під час повітряної тривоги.

18 липня. Близько 11-ї ранку російські літаки Су-35 завдали ракетного удару по Одеській області з акваторії Чорного моря. Як повідомили в Оперативному командуванні “Південь”, одну ракету збили, дві потрапили у військовий об’єкт і почалася пожежа. Ще одна ракета вдарила по пошкодженому раніше мосту у Затоці через Дністровський лиман. ДСНС гасять пожежу. Постраждалих немає.

19 липня. Близько опівночі російські окупанти вдарили ракетами по мирних жителів Одеської області, коли вони спали. Область атакували 7 ракет типу Калібр, які були запущені з корабля в акваторії Чорного моря. Сили ППО збили одну ракету над морем, але 6 атакували селище Дачне. Поранено 6 людей, серед них 1 дитина.

 
Ще одну атаку увечері літак Су-35 ВПС Росії – випустив дві ракети Х-59 з акваторії Чорного моря. Одну збила ППО, інша уразила склад.

23 липня. Крилаті ракети атакували Одеській порт напередодні старту “Зернової ініціативи”. Почалася пожежа.

26 липня. Наймасованіша ракетна атака по Одещині. 13 російських літаків запустили ракети: спочатку 3 літаки Су-30 та Су-35 ракетами Х-59 з акваторії Чорного моря випустили 5 ракет по Затоці та іншим селищам в області. А потім близько п’ятої ранку одразу 10 бомбардувальників ТУ-22 завдали ще 8 ударів ракетами Х-22. Вони вдарили по базах відпочинку та приватних будинках. Знищено 15 баз відпочинку. Постраждала 1 людина.

31 липня. Одещину атакували 2 ракетами типу “Іскандер”. Данні о постраждалих не повідомляються.

8 серпня. Ракетна атака по Одещині 4 “Калібрами”. Сили ППО їх знищили.

16 серпня. Вночі російський військовий літак випустив дві крилаті ракети типу Х-59 по курортному селищу Затока на Одещині. В результаті спалахнула будівля однієї з баз відпочинку, повідомили в Оперативному командуванні “Південь”. Також руйнування отримали розташовані поряд приватні будинки. Поранення отримали троє місцевих жителів – їх госпіталізували.

21 серпня. Російські окупанти направили 5 крилатих ракет до Одеської області. Як повідомив речник Одеської ОВА Сергій Братчук, крилаті ракети “Калібр” запустили з кораблів у Чорному морі. Дві з них були збиті над морем, а троє потрапили по інфраструктурі агропідприємств під Одесою. Зруйновано зерносховище, постраждалих немає.

23 вересня. Перший удар по Одесі російсько-іранськими безпілотниками-камікадзе, пошкоджено 4 будинки. Також загинув цивільний, його особу встановлюють.

25 вересня. Одесу знову атакували російські дрони “Шахиди” іранського походження. Одесити чули кілька вибухів, почалася пожежа, видно дим над містом. Як повідомили в Оперативному командуванні “Південь”, три дрони вдарили по адміністративній будівлі в центрі Одеси. Зруйновано два поверхи будівлі Оперативного командування “Південь”.

26 вересня. Ворог потрапив дронами-камікадзе по об’єкту військової інфраструктури – почалася сильна пожежа. Місцева влада оголосила евакуацію населення через детонацію боєприпасів.

28 вересня. Двома винищувачами Су-35 з боку Чорного моря за кримським напрямком випущено 2 ракети Х-59, класу “повітря – поверхня” у бік Одеси. Силами протиповітряної оборони обидві ракети знищено у повітрі.

30 вересня. 2 дрони-камікадзе збили під Одесою.

1 жовтня. Одесити чули звуки вибухів близько 4 ранку. Як повідомили в Оперативному командуванні “Південь”, ворог атакував під Одесою об’єкт промислової інфраструктури балістичними ракетами типу “Іскандер”.

6 жовтня. Дев’ять дронів-камікадзе знищено силами та засобами ППО вранці, ще три “SHAHED-136” знищили увечері.

8 жовтня. Три дрони-камікадзе збили на півдні.

10 жовтня. Перша масована ракетно-дронова атака по Україні. В Одеській області силами протиповітряної оборони збито три ракети та п’ять дронів-камікадзе.

11 жовтня. ППО перехопила 3 ракети “Калібр” та 3 дрони-камікадзе.

17 жовтня. З літака Су-35 по Одещині випустили крилату ракету Х-59, яка уразила об’єкт інфраструктури в регіоні. Жертв не має. Над Одещиною сили ППО знищили 6 дронів-камікадзе.

22 жовтня. Російські окупанти атакували Одещину двома крилатими ракетами. Удар прийшовся по об’єкту енергетичної інфраструктури. Поранення отримали троє людей – їм надається медична допомога, повідомили у Одеській районній адміністрації.

27 жовтня. Протягом двох годин з 22:00 по 24:00 силами ППО знищено 15 «шахедів» на Одещині.

2 листопада. Російський Су-30 обстріляв Одещину трьома ракетами Х-59 з акваторії Чорного моря. Як повідомив речник глави ОВА Сергій Братчук, завдяки влучній роботі підрозділів протиповітряної оборони, всі ракети було збито над морем.

17 листопада. Одесити почули гучний вибух біля міста. Як повідомив голова Одеської ОВА Максим Марченко, російська армія здійснила ракетний удар по об’єкту інфраструктури.

5 грудня. Масована ракетна атака по Україні. Частину ракет росія направила по Одещині. Сили ППО збили 8 крилатих ракет рашистів. Як повідомив голова Одеській обласній військовій адміністрації Максим Марченко, ракети вдарили по об’єктам енергетичної інфраструктури регіону. Рашисти уразили ракетою трансформаторну підстанцію, залишивши без світла та води 2 млн людей в Одеській області.

10 грудня. Ро Одещині вдарили російсько-іранські дрони-камікадзе Shahed-136. Як повідомили в Оперативному командуванні “Південь”, рашисти нанесли удари по об’єктах енергетичної інфраструктури, завдавши суттєвих руйнувань і залишивши без електрики тисячі споживачів.

17 грудня. Дві ракети типу “Онікс” випустили з території тимчасово окупованого Криму. Мешканці Одеси та області чули вибухи у Одеському районі. Як повідомили у Оперативному командуванні “Південь”, обидві ракети знищили сили ППО.

22 грудня. Російський літак Су-35 випустив ракету Х-59 з акваторії Чорного моря у бік Одещини. Силами ППО, ракету було знищено.

14 січня. Засобами протиповітряної оборони над регіоном було збито чотири крилатих ракети. Але одна ракета обійшла ППО та влучила в об’єкт критичної інфраструктури, є пошкодження.

26 січня. Російські ракети пошкодили декілька об’єктів енергетичної інфраструктури в Одеській та інших областях України. Через це є значні проблеми з електропостачанням. Голова Одеської ОВА Максим Марченко повідомив про повторну атаку по Одеській області. ППО знищило 1 крилату ракету рашистів.

10 лютого. Масована ракетна атака росії по Україні. Сили ППО Одеської області збили 13 крилатих ракет рашистів. Про це повідомив голова Одеської ОВА Максим Марченко. Є також влучання в електромережі.

1 лютого. Над Одещиною збили 4 дрони дрони-камікадзе іранського виробництва “Shahed-136”.

11 лютого. Росія запустила по Одещині три надзвукові протикорабельні ракети “Онікс” з тимчасово окупованого Криму. Ракети вдарили у прибережну зону, жертв та постраждалих немає, повідомили в Оперативному командуванні “Південь”. Також рашисти вночі атакували острів Зміїний – на нього скинули 4 бомби із двох літаків Су-24. Крім цього повідомляється, що ворог випустив кілька ракет з літаків по прикордонній з Молдовою території.

Інформацію зібрав Миколай Вдовенко.

   
 




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56