Одеському музею подарували картину відомого італійського художника Вінченцо Іроллі

В Одеському музеї західного та східного мистецтв відбулася урочиста подія – презентація картини відомого італійського художника Вінченцо Іроллі (1860-1949) «Портрет неаполітанки», яку подарували музею його друзі: Рубен Ашрафіан і Роман Топілов.

У музеї повідомили, витвори західноєвропейського живопису такого високого рівня художньої якості давно не отримували у подарунок. Це має особливу цінність зараз, у цей тяжкий час, коли культурна спадщина нашої країни зазнає величезних втрат від російських окупантів.

Автор подарованої картини, Вінченцо Іроллі, народився 1860 р. у Неаполі. Навчався у Неаполітанській Академії мистецтв, де зазнав впливу вельми авторитетного педагога та видатного художника, профессора Академії Доменіко Мореллі. Цей вплив відобразився в перших картинах молодого живописця на історичну тематику. Важливо, що в колекції музею є прекрасний твір Доменіко Мореллі – «Портрет Олени Толстої» (1875 р.).

Але велике визнання у публіки Вінченцо Іроллі отримав не історичними композиціями, а чарівними портретами дітей і жінок різного віку, серед яких є справжні італійські красуні на кшталт юної неаполітанки на цій картині. Здається, що її обличчя ввібрало все щедре гаряче сонце південної Італії. А який виразний у неї погляд!

Портрет демонструє стиль, якому художник був вірний все життя – так званий «макіайолі» (macchiaioli) від італійського «мacchia» – пляма. Це дуже експресивний живопис яскравими кольоровими плямами, із соковитою світлотінню . З’явившись у Тоскані у1850-х роках, цей, свого роду, італійський імпресіонізм, набув поширення в Італії у другій половині 19 століття.

Після закінчення війни, коли буде відновлено експозицію музею, «Портрет неаполітанки» прикрашатиме один із залів західноєвропейського відділу. Але побачити картину можна й зараз – протягом тижня, до 9 березня, вона перебуватиме у центральній залі.
 

 

 
Дирекція та весь колектив музею висловлює щиру подяку шановним донаторам за їх шляхетний вчинок – поповнення колекції одного з найкращих музеїв України.
 
Ірина Глєбова, заступниця директора з наукової роботи.

   
 

Анонси подій




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56