Кабаре, маскарад і кохання: Одеський театр ляльок представив “Сон літньої ночі” для дорослих

Важко уявити, що шекспірівська комедія кінця 16 сторіччя “Сон літньої ночі” зможе доставити стільки радості і так потішити одеську публіку. Але постановка Євгена Резніченка у Одеському академічному театрі ляльок зроблена так легко та яскраво, що залишається лише здогадатись, скільки праці та зусиль довелось докласти, щоб її саме так сприйняв глядач.

Звичайно, велика перевага постанови в тому, що акторам вдалось не впасти в шекспірівський пафос. Іронічність монологів, реплік, пісень – так, актори намагались співати і робили дію дуже енергійною. Музичне оформлення спектаклю Миколи Решетньова на стало класичною постановою під прекрасну, без сумніву, музику Мендельсона, від якої залишився, здається, тільки «Весільний марш», але ж так і треба: це задало сучасний темп та звучання. Кабаре «Афінській ліс» як декорація танців середньовічних фей – це відмінне рішення.

А пластичні рішення Діани Костяки у виконанні молодих акторів виглядали саме тим, чим вони були: радістю молоді, розвеселими пустощами. Тим, чим скоряли навіть першім постановам самого Вільяма Шекспіра у театрі Глобус. Дуже гарні, пластичні та талановиті Ірина Богданович, Анастасія Ігнатович, Артем Теляшенко та Олександр Богданович – долаючи задачі танцю, навіть важкий текст п’єси намагались промовляти.

І прекрасний Оберон/Тезей – Микола Решетньов. Взагалі, рішення використовувати для ролей одного актора належить авторству Пітера Брука, але промовляти, танцювати, акомпанувати та одночасно наповнювати своєю власною харизмою сцену актору вдалось. І прегарна Іполіта/Тітанія виглядала органічно. Неперевершеним був Іван Цуркан, Філострат/Пак: шутовська роль – надважка роль, але наприкінці спектаклю кожну його появу на сцені супроводжували сміх та оплески.

І окрема подяка – декораторам та костюмерам. Бо саме ваша робота була яскравою, професійною, помітною – вона задавала тон спектаклю: костюми, декорації – таке могли створити тільки ви, чародії Одеського лялькового театру. Родзинкою вистави були полігональні маски тварин.

20 акторів на сцені, феєрія-буф про кохання та весілля, пустощі про любов та пристрасті, нове звучання шекспірівських текстів – це додає впевненості в тому, що скоро усе це повернеться в наше життя не тільки на сцені. Бо нас захищають найкращі. І вони неодмінно переможуть.

Наступний прем’єрний показ відбудеться цієї суботи, 20 травня, о 18:00.

Ірина Смарагдова
Фото: Микола Вдовенко

   
 




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56