Пам’ятник Суворову в Ізмаїлі приберуть до музею

Історичний пам’ятник Суворову в Ізмаїлі перенесуть до музею – рішення ухвалила місцева міська рада на сесії. За проголосували 27 депутатів, один проти, троє утрималися. Вісім депутатів були відсутні на сесії.
 

 
У мерії пояснили, що пам’ятник буде перенесено «з метою позбавлення від символіки Імперського російського минулого, яка сьогодні стала ідеологічною основою агресії Російської Федерації проти України, основою геноциду проти українського народу».
 
Пам’ятник тричі обливали червоною фарбою, а також проводили різні антиросійські акції. Його присутність на тлі геноциду українців російською армією обурило мешканців Ізмаїлу, яки вимагали від влади прибрати цей символ російської імперії.
 
Автор бронзової статуї Суворова – Одеський скульптор Борис Едуардс. Виготовлена вона була в 1913 році і встановлена 6 листопада того ж року на Римнікському полі в Румунії. У 1914 році, з початком Першої світової війни, Едуардс повернув монумент в свою майстерню в Одесі, де той простояв до 1919 року. Майстер емігрував на острів Мальта і помер там у 1924 році. А Одеський міськвиконком прийняв рішення перенести пам’ятник в будівлю Одеського художнього музею. У 1945 році перевезли в Ізмаїл і встановили на центральному проспекті.

   
 




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56