Росія спробує ще раз захопити Одесу у 2023 році – Foreign Policy

Американське авторитетне видання Foreign Policy опублікувало думку низки офіційних осіб за умов анонімності про наступні наміри росії. Повідомляється, що у 2023 році росія, швидше за все, може зосередити всі свої сили на захопленні Одеси. Це потрібно для відрізання решти України від Чорного моря.

Одеса є найважливішим транзитним вузлом для українського експорту зерна, на частку якого припадає одна шоста світових поставок кукурудзи та одна восьма світових поставок пшениці. Якби російські війська захопили порт, попереджають нинішні та колишні офіційні особи, це завдало б нищівного удару по військових зусиллях України і дало б Москві велику мертву хватку над життєво важливими світовими запасами продовольства, які скоротилися з початку війни.

«Припускається, що наступного року вони можуть зіткнутися з ще одним дуже серйозним російським наступом», — сказав один західний чиновник на умовах анонімності, щоб обговорити поточні оцінки розвідки. «І ми повинні зробити все можливе, щоб дати їм не лише обладнання, а й людей — свіжих людей, добре навчених людей — щоб спробувати це пережити».

Проте героїзм ЗСУ та військова допомога Заходу говорить про те, що зробити це буде непросто, навіть якщо всі сили будуть кинуті на цей напрямок.
 
«З огляду на час, який Україна виграла для зміцнення цього південного району, тоді як бойові дії продовжуються далі на схід і північ, росіянам буде важко увійти та взяти Одесу, особливо із західними системами оборони, які можуть стримати російський флот у безвихідному положенні», — сказав Джим Таунсенд, колишній чиновник Міністерства оборони США, а нині експерт з питань європейської безпеки в Центрі нової американської безпеки.
 
Американські та європейські офіційні особи кажуть, що, на їхню думку, Кремль націлився на Одесу як головний стратегічний об’єкт на наступному етапі війни.
 
«Путін розуміє, що Київ, мабуть, йому не взяти. Одеса, напевно, найбільша мета», — сказав Олексій Гончаренко, депутат Верховної Ради України від Одеської області. «Він хоче відрізати Україну від моря. Йому потрібна ця північна частина Чорного моря. Він хоче цей коридор у Придністров’ї», — додав він, маючи на увазі вузьку підтримувану Росією невизнану державу ПМР у Молдові, яка межує з Україною.

   
 




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56