Росія планує здійснити у Молдові збройний держпереворот – Майя Санду

Сьогодні президент Молдови Майя Санду виступила із заявою, в якій розповіла про плани Росії здійснити в Молдові держпереворот за допомогою протестів опозиції та озброєних бойовиків, найнятих громадян Росії, Білорусі, Сербії та Чорногорії. Згідно з отриманими розвідкою та спецслужбами даними, бойовики мають захопити урядові будівлі з вимогою змінити владу.

Це не перша спроба дестабілізувати ситуацію в Молдові, де чимала кількість російських шанувальників через багаторічну пропаганду через російське телебачення. Восени минулого року були спроби опозиційних змінити владу, але завдяки оперативному втручанню органів Молдови вони виявилися безуспішними. Санду заявила, що росія розраховувала на злочинні угруповання, а також політиків із партії «Шор», деяких ветеранів, колишніх співробітників правоохоронних органів і людей, відомих своїми зв’язками з олігархом Плахотнюком. Зазначимо, що самого Плахотнюка пов’язують із росією.

«Документи, отримані від наших українських партнерів, вказують на місця та логістичні аспекти організації цієї підривної діяльності. План також передбачає використання іноземців для насильницьких дій. Наприклад, матеріали містять інструкції щодо правил в’їзду до Молдови для громадян Росії, Білорусі, Сербії та Чорногорії», — сказала Санду. Вона запевнила, що державні органи безпеки працюють над запобіганням цим провокаціям і тримають ситуацію під контролем.

Мета росії в цій операції — «повалення конституційної та легітимної влади в Кишиневі на нелегітимну», проросійську, «щоб Росія змогла зупинити процес європейської інтеграції республіки та використати Молдову у війні проти України».

«Спроби Кремля влаштувати насильство в нашій країні не мають успіху. Зберігаємо спокій і віримо в Молдову», — сказала Санду.

   
 




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56