Станція швидкої допомоги в Одесі відзначає 120 років з дня відкриття

Перша спеціалізована станція швидкої медичної допомоги була офіційно відкрита в Одесі 29 квітня 1903 року за взірцем першої європейської станції швидкої допомоги у Відні. Міське самоврядування Одеси безкоштовно надало необхідну для будівництва станції ділянку землі у Валіховському провулку поблизу міської лікарні (нині — міська клінічна інфекційна лікарня).

Станція була оснащена за останнім словом науки та техніки свого часу. Дві парокінні карети, спеціально виготовлені та обладнані у Відні, доставляли бригаду, яка складалася з лікаря та двох санітарів, до місця виклику за 15-20 хвилин. Чергування на станції велося цілодобово, вдень виїжджали дві бригади, а вночі – одна. Вдень карета виїжджала на виклик через 30 секунд, вночі — через 1-2 хвилини. За місяць робилося 300 виїздів.

Від початку роботи станція швидкої допомоги працювала і як медичний заклад, і мала стаціонар для важкохворих та постраждалих. Також надавалася амбулаторна допомога пацієнтам, які зверталися самостійно. Тут працювала перша пересувна рентгенівська установка, бактеріологічна та клінічна лабораторії.

Вся медична допомога надавалася на безоплатній основі — як бідним верствам населення, так і заможним людям. Десять років тому Одеська станція швидкої медичної допомоги була передана з міської власності до обласної згідно з впроваджуваною в Україні реформою галузі охорони здоров’я. І сьогодні це потужна, оснащена за сучасними стандартами медична установа, яка щодня надає медичну допомогу сотням одеситів та гостей міста.

За сумлінну працю, високий професіоналізм та з нагоди святкування 120-річчя Одеської станції швидкої медичної допомоги Почесними грамотами Виконавчого комітету Одеської міської ради нагороджені:

Малонога Світлана Олександрівна — заступниця генерального директора, начальниця єдиної оперативно-диспетчерської служби Одеського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф;

Тихомирова Оксана Хадисівна — старший лікар з медицини невідкладних станів Одеського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф;

Донченко Леонтій Юхимович — заступник генерального директора з оперативної роботи, медицини катастроф та цивільного захисту населення Одеського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

З нагоди 120-річчя Одеської станції швидкої медичної допомоги за підтримки профспілкової організації Центру ЕМД та МК видано невеличку книгу з історичними фото, інформацією про створення та роботу Одеської підстанції, а також даними про її сучасність. У книзі ви знайдете розповіді про всі одеські підстанції, а також про Єдину диспетчерську, Автобазу санітарного транспорту і Санітарну авіацію. Під час підготовки ми намагалися показати, якою стала Одеська станція за 120 років і хто зробив особистий внесок у її розвиток.

   
 




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56