В Одесі відбулася прем’єра: “Бомбосховище: чи можливо вижити?”

13 квітня у бомбосховищі Одеського національного академічного театру опери та балету відбулася закрита прем’єра документальної вистави “бомбосховище: чи можливо вижити?” від громадської організації “Арт-майстерня Bloom” за підтримки Департаменту культури, міжнародного співробітництва та інтеграції Одеської міської ради. Ідея створити таку документальну виставу прийшла після бомбардування драматичного театру у Маріуполі. Було відібрано 10 інтерв’ю від респондентів з різних куточків України, історії яких стали матеріалом для формування п’єси. Кожна з оповідей несе унікальний погляд на спільну трагедію. Даний проєкт був реалізований завдяки гранту від Європейського Союзу в рамках Стипендіальної програми для лідерів громадянського суспільства країн Східного партнерства, робота над ним тривала впродовж 7-ми місяців.

Вистава висвітлює досвід українців, що будують свій побут в укриттях під час ракетних обстрілів, окупації та загроз ядерної війни. В рамках заходу досліджується феномен бомбосховища – а точніше те, як з номінальної локації, бомбосховище трансформується в прихисток від смерті, в запоруку почуття безпеки. Вивчаються і реакції українців на перебування в стінах укриття та різноманіття практик, які допускаються в його межах.

Вистава певною мірою наслідує традиції театру Verbatim- інтерв’ю використовується як документ, що заборонено змінювати чи доповнювати. З іншого боку, важливим інструментом постановки стає метод абсурду дій, бо тільки так можливо передати дисонанс нашого часу.

Даний проєкт, до того ж, має на меті виконувати терапевтичну функцію. Глядачі, що, також, є свідками повномасштабного вторгнення, разом з акторами пропрацьовують спільні травми завдяки свідомому спогляданню чужого військового досвіду. Впродовж вистави створюється простір солідарності та розуміння між присутніми. Аудиторія ототожнює себе з акторами – і це дозволяє їй сублімувати свої негативні емоції та відрефлексувати власні реакції.

Режисер: Любов Андрій
Помічниця режисера: Фабіян Діана
Актори: Пан Марк, Харчук Юлія, Шаврук Олена, Поживатенко Анастасія, Ігор Пензенский.

   
 




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56