В Художньому музеї відкрилася виставка про блекаути минулої зими та героїзм енергетиків

В Одеському національному художньому музеї відкрилася фотовиставка «Сміливі нести світло» декількох авторів про найскладнішу зиму в історії незалежної України, коли росія обстрілювала енергетичну інфраструктуру країни, намагаючись використовувати холод і погодні умови, як зброю ураження по мирному населенню. Це були свідомі та сплановані терористичні акти проти людства, які України витримала завдяки героїзму не тільки захисників неба, але й завдяки енергетикам, які у неможливих умовах ремонтували електромережі та наражали себе на небезпеку від повторних обстрілів.

Як жили українці під час масових відключень світла, налагоджували побут, продовжували працювати й допомагати один одному — розповідають у своїх роботах українські фотографи Саша Маслов, Сергій Коровайний, Євген Малолєтка, Поліна Полікарпова, Мстислав Чернов та багато інших.

Документація масових відключень світла дає новий вимір, нову глибину в розумінні того, як українці переживають найважчі часи свого життя і водночас формуються як нація –– ми адаптуємося до будь-якого дискомфорту, але не погоджуємося на щонайменші компроміси із совістю.

Фотографії найважчої зими з майже усіх регіонів України також зібрані в однойменну книгу, яку представили на виставці. Вона стала ще одним документом війни, що незабаром побачить весь світ.

Організатор проєкту — група ДТЕК. Співорганізаторами проєкту є Port of Culture, за підтримки партнерів Ist Publishing, Ukrainian Association of Professional Photographers, Національного музею Тараса Шевченка, центру сучасного мистецтва «ЄрміловЦентр», Центру архітектури, дизайну та урбаністики «Порохова Вежа» та Дніпровського художнього музею.

Виставка працюватиме в Одеському національному художньому музеї до 4 лютого.

   
 




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56