В музеї Блещунова триває виставка двох художниць – Олександри Гетьман та Віри Пігульської

В галереї “Квартира №6” музеї Блещунова триває останній тиждень виставка живопису Олександри Гетьман та Віри Пігульської «Крізь ночі і полум’я ясні промені проблискують»! Глядачів чекає близько 20-ти робіт творчого тандему, виконаних у абстрактній манері, у техніці олійного та акрилового живопису на полотні, які були створені за період 2022-2023 р. У своїй творчості авторки досліджують зміни у свідомості людей, що зіткнулись з жахливою реальністю війни та знайшли силу у красі і людяності. Поважаючи унікальність стилю та поглядів один одного, мисткині запрошують порівняти їх твори і побачити сяйво зірочок, незважаючи на сьогоденну дійсність.

Мистецтво завжди було, є і буде фундаментальним проявом людської сутності. В бутті окремої людини несвідомі хвилі замінюються свідомими і навпаки. Подібний рух відбувається на рівні нації, який відображається в свідомості кожної людини. Цікаво те, що реакції і вчинки людей в умовах пандемії, війни, міграції – сильно відрізняються.

В центрі уваги – погляди двох мисткинь.
 
Перша художниця, Олександра Гетьман, розкриває колористичне оточення тепла, багряний колір літньої квітки та відчуття турботи, як у мати до немовля. Те, що дарує сім’я та близькі душі. Настають часи, коли нелюдські лиха спотворюють цей всесвіт. І люди проявляють темні і світлі частини своєї душі, які досі були невідомі оточуючим. Полотна Олександри про ці нові емоційні стани душі. Погляд другої мисткині, Віри Пігульської, відрізняється — її всесвіт схожий на водні простори моря. Де є і штиль і бурі. Де кожна хвиля несе з собою зміни. Громіздкі хвилі, що торкаються щемливого неба. Чи майже не помітні, легкі, що зливаються з простором повітря. Кожна хвиля залишила свій слід не тільки в душі Віри, але й на її полотнах. Художниця бережно і повно наповнила почуттями портрети.

Ось що говорять самі мисткині про свою творчість:

Олександра Гетьман:
«Абстрактність цих робіт, як ідея надламаності реального відображення форми, є відмінним засобом передати внутрішні переживання та відчуття від побаченого, дати можливість поринути в емоції художника та його світосприйняття. На мою думку, реалістичні портрети часто порожні всередині, їм бракує оригінальності у прояві якостей особистостей, потрібна інша, більш абстрактна мова, щоб передати все це, як на мене.Головною темою моїх робіт є людяність. Це портрети моїх близьких, які підтримували та підтримують мене у ці непрості часи. Колорит кожної із них відображає моє відчуття від їх цікавої та сповненої життям енергетики. Прояви емпатії, турботи завжди дуже важливі, особливо зараз, але якщо копнути глибше — в кожній людині є різні грані особистості, темні та світлі, люблячі та егоїстичні, спокійні та емоційні, які мені довелося зустріти та прийняти у цих близьких моєму серцю людей».

Віра Пігульська:
«Я вважаю, що мої роботи, наповнені різними фактурами, відображають в деякому сенсі структуру матерії. Яка з моїх міркувань – дуже насичена. Для мене портрет – це не форма, портрет є уривком внутрішньої історії людини, з яким художник увійшов до резонансу.Головна тема – яскраве переживання почуттів та станів, які приходять з новими подіями, людьми та переїздами». Отож, чи можливо зіставити полота цих двух мисткинь? Біль, з яким допомагає справитися людяність оточуючих. Людяність, яку випромінюють полотна Олександри. Радість, яку мистецтво дарує Вірі, і яку вона намагається передати в своїх картинах, попри все, що коїться за вікном.
 

 
Останній день роботи виставки – 9 липня.
Виставка працює четвер-неділя, 11:00-17:00!
вул. Польська, 19 (крізь арку).
Адміністрація: (048)763 03 86

   
 




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56