В Одеському художньому музеї триває виставка “Мови війни” трьох авторів

У 2023 році Одеський національний художній музей розпочинає цикл виставкових проєктів «Мови війни». Пережитий досвід українців з початку вторгнення рф на територію України вимагає від мистецтва пошуку референтних образних мов, які розповідають про війну. Ці мови не стільки апелюють до образів минулих війн, скільки створюють візуальний літопис останніх восьми років. Досвід фронту, тилу та біженства зробили український арт мистецтвом свідчення та участи. Українські художники та їх співвітчизники складають колектив спільної долі.

«Мови війни» знайомить глядачів з найбільш виразними проєктами українських художників, що створені у 2022-2023 роках. Цикл розпочинається з паралельних виставок трьох митців: Ігоря Гори, Дмитра Євсєєва та Василя Дмитрика. Синхронність цих проєктів пов’язана не тільки з часом створення, а й з роботою зі схожим документальним матеріалом. Присутність у пабліках анонімної вернакулярної фотографії, створених українськими військовими під час бойових дій змінила суспільну чутливість до досвідів екстермінації. Виникла радикальна мова зображення ворога. Працюючи з цим матеріалом, кожен з трьох художників обирає властиву йому інтонацію — від їдкого сарказму до байдужого спостерігання деконструкції ідеологем та практик ворога. На виставці присутній чутливий контент. Глядачам з вісімнадцяти років.

Ігор Гора народився в Києві в 1987 році, навчався в Київському Політехнічному Інституті. У 2016 році закінчив курс з документальної фотографії в київській Школі Візуальних Комунікацій, наступного року переїжджає до Одеси. Працює в напрямку документальної фотографії та цифрового колажу. Учасник групових виставок в Україні, Польщі, Франції, Туреччині. Провів декілька персональних виставок в Одесі та Києві. Працював репортером в одеському інтернет-виданні, де випускав фоторепортажі про події та життя міста, що супроводжував своїм авторським текстом.

Дмитро Євсєєв народився в 1988 році. Мешкає в Одесі. Закінчив ОХУ імені М. Грекова у 2009, факультет живопису. Працює у різноманітних техніках олійного, акрилового живопису, техніках графіки. Роботи знаходяться у приватних колекціях України, США, Німеччини, у колекції Одеського Національного художнього музею. Брав участь в проєктах в Україні, Тбілісі, Грузії, Португалії, Великобританії.

Вася Дмитрик народився 1991 в Івано-Франківську, закінчив Одеське художнє училище імені М. Грекова у 2016 році. Живе і працює в Одесі. Працює переважно зі скульптурою та інсталяцією. Член спільноти SRZ-2. У своїй мистецькій практиці Дмитрик часто досліджує промислові системи та їх взаємодію з природним середовищем, де між ними створюються нові злагоджені зв’язки. Його роботи знаходяться у приватних колекціях США, Великобританії, Бельгії, Іспанії, Нідерландів, Німеччини, а також у колекції Одеського національного художнього музею та Музею сучасного мистецтва Одеси.

   
 




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56