В Одесі приготували страви Голодомору – коржики з кропиви, муку з жолудів та суп з бур’яну

Цьогоріч виповнюється 90-і роковини геноциду українського народу більшовиками. До Дня пам’яті жертв Голодомору Український інститут національної пам’яті ініціював акцію «Пам’ятай про жертв Голодомору. Підтримуй тих, хто бореться за Україну».

Страва Голодомору

В Одесі до акції залучилася команда Одеського вищого професійного училища морського туристичного сервісу – тут відкрили виставку–реквієм до 90-річчя Голодомору. Підлітки приготували страви Голодомору, на стендах розповіли історії реальних людей, що пережили Голодомор, через їхні власні слова та свідчення. На екскурсію запросили школярів – вони могли навіть провести дегустацію страв.

Як виживали та що їли українці щоб вижити під час голодомору? Свідки тих подій розповідають, що збирали молоду кропиву, товкли її, додавали трошки борошна і пекли коржики. З червоних столових буряків варили компот. Люди їли «хліб», «оладки» і «кашу», зроблені з бур’яну. Споживали навіть кінський гній, оскільки там виявлялись цілі зерна пшениці.

Страва Голодомору. Коржики з бур'янів та жолудів.

Видобували з-під снігу жолуді, з яких пекли замінник хліба, іноді додаючи трохи висівок чи картопляних лушпайок. Але згодом радянська влада прийняла закон, згідно з яким було заборонено збирати жолуді, ягоди, груші…

Страва Голодомору. Бевка - суп з мукою.

Спочатку люди ловили котів та собак, журавлів, лелек, чапель, яких в Україні здавна оберігали, а їхні гнізда ніколи не руйнували. Потім селяни стали споживати мишей, ховрахів, кротів, щурів, їжаків, жаб, птахів, збирали різні личинки, розкопували дощових черв’яків та інших хробаків. Голод змусив українських селян порушити найсуворіше харчове табу в традиційному харчуванні — вживання м’яса здохлих тварин. Ночами ходили на скотомогильник «викопувати коней, телят, що за день із ферми привезли».

Мололи на борошно кістки, підошви із взуття, шкіряні паски, кирзові чоботи і варили з них суп. Готували їжу не тільки з листя дерев, а й з кори. Проте такі сурогатні страви погіршували самопочуття людей, викликали захворювання на різні кишкові хвороби й призводили до смерті. Відомі факти, коли голодні люди, доведені до відчаю, божеволіли й вдавались до канібалізму.

Українці мають завжди пам’ятати, як російські більшовики вбили голодом мільйони українців, та підтримувати боротьбу за визволення від російського захоплення, аби не повторити цю трагедію.

Страва Голодомору. Коржики з кропивою.

Фото: В’ячеслав Оніщенко

   
 




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56