В Одесі стартує конкурс читацьких відгуків «КНИГОЛЮБ-2024»

27 квітня 2024 року стартує щорічний конкурс читацьких відгуків «КНИГОЛЮБ-2024» – партнерський проєкт Одеської національної наукової бібліотеки та громадської організації Ротарі клуб «Одеса-Рішельє», організований за підтримки Одеської обласної організації Національної спілки письменників України, Одеської обласної бібліотеки для юнацтва, офісу Мережі креативних міст ЮНЕСКО «Одеса – місто літератури ЮНЕСКО». Започаткований у 2011 році конкурс стартує щороку 27 квітня і триває до 30 вересня.

Мета конкурсу – промоція та репрезентація сучасної української книги, виховання культури читання на кращих зразках вітчизняної та світової літератури в українському перекладі, оцінка якості нових вітчизняних видань та визначення їх рейтингу серед користувачів. Організатори конкурсу наголошують, що читання виконує завдання національної консолідації, модернізації, розвитку української культури та зміцнення людського потенціалу.

Уже 13 років поспіль цей конкурс об’єднує людей, для яких читання стає життєвою стратегією успіху, що визначає можливості для якісного здобуття якісної освіти, розвитку критичного мислення, самореалізації особистості. Попри складні виклики воєнного часу, інтерес до книги не згасає, а читання є одним із ключових факторів розвитку людського потенціалу.

Так, в минулому році до участі в конкурсі долучилося понад 100 конкурсантів із різних куточків України та зарубіжжя (Польща, Німеччина). Переможцями конкурсу відзначено двох українських захисників: Євгена Леоненка (за відгук на книгу Станіслава Асєєва «Світлий шлях: історія одного концтабору») та Дмитра Ільїна (за відгук на збірку поезій Ліни Костенко «300 поезій»). Тож і в тяжких життєвих обставинах читання є для багатьох «антистресом», тому у засновників конкурсу немає сумнівів щодо організації чергового творчого змагання читачів, у якому залюбки беруть участь чимало шанувальників книги.

До участі в конкурсі запрошуються читачі всіх вікових категорій, особливо студентство та молодь. Конкурс «Книголюб 2024» – це унікальний шанс для читача проявити себе та свої творчі здібності, можливість взяти участь у популяризації сучасної української книги. Автори найцікавіших, найбільш інформативних та оригінальних відгуків будуть відзначені почесними дипломами та грошовими преміями від меценатів, а також отримають електронні сертифікати про участь у конкурсі. Початок конкурсу приурочений пам’ятній події – відкриттю читальних залів Одеської міської публічної бібліотеки, яке відбулося 27 квітня 1830 року. Підсумки ж будуть підбиті 30 вересня, під час урочистостей до Всеукраїнського дня бібліотек.

Впродовж квітня-вересня організатори конкурсу запропонують учасникам низку заходів – насичену екскурсійну програму, спрямовану на ознайомлення різновікової читацької спільноти із виданнями, що представлені на конкурс, майстер-класи з написання рецензій, зустрічі з успішними письменниками та поетами, презентації видань тощо.

Умови участі в конкурсі

  • Участь у Конкурсі беруть всі охочі від 14 років (окрім авторів книжок, представлених на виставці, та  працівників інституцій-організаторів конкурсу).
  • Відгук має висловлювати власну думку учасника Конкурсу, пишеться в довільній формі державною мовою з обмеженням за обсягом до 300-400 слів;
  • Подаючи відгук, автор підтверджує своє авторство, погоджується на його використання та поширення у будь-яких матеріалах на сайті ОННБ (статтях, інтерв’ю, новинах, прес релізах, аудіо-, відео- та фотоматеріалах) та промо-матеріалах без будь-якої фінансової компенсації.
  • Відгук має бути оригінальною роботою автора і не порушувати авторське право чи інші права третіх сторін.
  • Відгук приймається електронною поштою [email protected] або відділом обслуговування користувачів за адресою: вул. Пастера, 13 з поміткою «Конкурс читацьких відгуків».

Для конкурсу читацьких відгуків бібліографи ОННБ цьогоріч представлять понад 100 книжок, які вийшли у видавництвах України протягом 2023-2024 рр. та привернули увагу читачів, ставши переможцями різноманітних престижних конкурсів та літературних рейтингів, лауреатами державних, національних та міжнародних премій. Кожна з представлених книг заслуговує на увагу, вирізняється актуальністю теми, змісту, ілюстративним оформленням, оригінальністю дизайну та поліграфічного виконання. Перелік видань представлено на сайтах ОННБ та бібліотек-партнерів, однак і учасник може подати рецензію на вітчизняну книжкову новинку за власним вибором.

Організатори конкурсу щиро вдячні багаторічним партнерам проєкту, які впродовж усіх років нагороджують переможців конкурсу та вручають учасникам пам’ятні подарунки. З 2011 року конкурс активно підтримує його натхненник, кандидат технічних наук, член-кореспондент Транспортної академії України Віктор Денісов. ПАТ АБ «Південний» та ПАТ «Єнні Фудз» люб’язно погодилися взяти участь у відзначенні активних учасників та переможців яскравими пам’ятними дарунками та кавовими смаколиками. Наші інформаційні партнери – газета «Одеське життя» та «Вечерняя Одесса» висвітлюють на сторінках преси численні бібліотечні події, що проходять в рамках проведення конкурсу.

   
 




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56