В Одесі триває виставка історії одеської моди “Лусни, або тримай фасон!”

У Єврейському музеї Одеси на Ніжинській, 66 триває виставка “Лусни, або тримай фасон!” присвячена історії одеської моди. Через те, що довгий час більше ніж 30% населення Одеси складали євреї, Єврейський музей вирішив присвятити ілюстративно-тематичну виставку одеській моді.

Основна експозиція розміщена у першому залі музею, але різноманітні експонати цієї виставки ви можете зустріти в усіх його залах. Окремий розділ присвячено суто єврейській моді; євреям вдалося крізь століття пронести свою ідентичність, зокрема через незламні правила релігійного дрес-коду. Євреї різних течій носять традиційний чоловічий головний убір – кіпу, проте вони відрізняються тканиною, кольором і формою. Також існує більше 30 основних варіацій капелюхів, деякі з яких представлені на виставці.

Але ще у 1843 році польський письменник Ю. Крашевський, перебуваючи в Одесі, писав у своєму щоденнику, що більша частина євреїв у повсякденному житті вже одягається як всі інші мешканці міста. Тому на виставці, яка побудована у хронологічному порядку, представлені експонати, які розповідають, як одягались одесити, починаючи з кінця XIX століття і до сьогодення.

На старовинних фотографіях ви побачите елегантних дам та галантних кавалерів у вишуканому вбранні літніх та зимових сезонів, а такі матеріальні об’єкти, як циліндр, котелок, сюртук, сукня, сумочка, рукавички, муфта, парасолька стають в експозиції артефактами, тобто набувають символічного значення, характеризуючи ту чи іншу епоху.

Рекомендуємо відвідувачам звернути увагу на яскраву і дотепну рекламу, віртуозами якої були власники одеських магазинів та виробники модної продукції. На виставці представлені вже позабуті предмети туалету; цікавинки, що вже вийшли із вживання, такі як підтяжки для шкарпеток, сіточка для волосся тощо.

Автор ідеї виставки Інна Рікун проведе в музеї лекцію “Одеська мода в одеській літературі” 28 червня о 16:00. Вхід – free donation на розвиток музею.

Фото: Олександр Синельніков
Телефон Єврейського музею в Одесі для довідок – 048 770 1865

   
 




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56