В Одесі відкрилася фотовиставка “Ціна свободи”

В Одесі в культурному центрі Union відкрилася фотовиставка 6 фотографів “Ціна свободи”, яка присвячена двом рокам повномасштабного військового вторгнення РФ в Україну. П’ять одеських фотографів та фотографка зі Львова, у своєму проєкті розповідають про те, що переживає мирне населення України, яке розташоване на віддаленні від лінії бойових дій та як війна впливає на повсякденне життя українців.

24 лютого 2022 року війна прийшла в кожний дім. Наш світ розділився на до і після 24 лютого. З цієї дати радикально змінилися багато принципів і уявлення, цінності та слова, а фраза “ціна свободи” набула цілком фізичних змістових відтінків. Кожен з нас тепер щось жертвує для того, щоб жити в вільному світі, і з кожним днем війни ця ціна стає вищою. І навіть на відстані сотень кілометрів від лінії фронту мирне населення відчуває на собі важкість воєнного часу.

Звичайно ж, найвищою ціною є життя людей, життя наших захисників, які стримують ворога, і життя мирних громадян, які гинуть від обстрілів щодня, це зруйновані та згорілі міста та інфраструктура вздовж лінії фронту. Саме про це намагаються розповісти військові журналісти в першу чергу. Наша мета – показати умови життя в тилу, далеко від лінії зіткнення, показати з якими складнощами зіштовхується мирне населення, як змінюється наше життєвий простір та побут в умовах війни.

Концепція проєкту: в експозиції представлено декілька колажів присвячених змінам у сферах життя та діяльності, чим сплачує за нашу свободу кожний, хто залишився в країні, а саме: втрати близьких, руйнування будинків, загублене дитинство, втрати тварин, пошкодження культурної спадщини, аграрної промисловості, порушення освітнього процесу, енергетичної інфраструктури, звичного міського краєвиду та узбережжя, руйнування бізнесу.

В експозиції окрема увага приділена мобілізації населення у перші тижні війни для допомоги місту та фронту. Пісочниця стала одним із знакових місць в Одесі, куди приходило багато одеситів, щоб допомогти заготівлі мішків із піском для захисту міста. 24 лютого рівно 2 роки з моменту утворення БФ “Пісочниця”, яке й досі займається гуманітарними потребами цивільного населення та допомогою військовим.

Учасники фотопроєкту:
– Юрій Бершадський;
– Олександр Воропаєв;
– Майя Макєєва;
– В’ячеслав Онищенко;
– Олександр Гіманов;
– Катерина Москалюк.

Також, у фотопроєкті беруть участь співавтори фотопроєкту “Український фотощоденник”:
– Олександр Магула;
– Микола Тимченко;
– Сергій Коровайний;
– Адріана Довга;
– Іван Страхов;
– Марія Горшкова;
– Ольга Ковальова;
– Ірина Семко.

   
 




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56