В Одесі відкрилася виставка офортів ізраїльських митців. Картини оживають на смартфоні

У музеї Західного та Східного мистецтв відкрилася незвична виставка «Літери, якими створений світ». Цей проект – співтворчість ізраїльських художників Сергія Бунькова (Sergey Bunkov) та Тенно Пент Соостера (Тэнно Пент Соостер )– мультімедійні офорти, що оживають за допомоги технології доповненої реальності. Технічно забеспечує ці спецефекти син Сергія – Максим Буньков.

Сергій Буньков напружено і легко одночасно створює власний художній світ. Світ штетлів межує із світом космічної доби та інтернету. Колорит осіннього фруктового саду, погляд, що бачить глибинну сутність кожної речі, хасидський танець, що підхоплює глядача у вир буття і біль драматичних подій сучасної України – ця гримуча суміш – плід свободи вибору автора своїх сюжетів та технічних засобів для їх створення. З 2022 року в усій творчості Сергія невід’ємною складовою присутні відгуки на серію «Україна в огні», над якою Сергій безперервно працює другий рік поспіль. Ця графічна серія – органічне продовження пошуку Сергія свого героя та результат кристально чесного відношення до глядача.

Тенно Пент Соостер майстерно концентрує графічне навантаження. Разом із Сергієм вони максимально збільшують кількість елементів на квадратний сантиметр. Та іронічно ілюструють івритську абетку знайомими образами, яких наче вивертають навиворіт. Тенно Пент Соостер – син яскравого представника естонського «неофіційного мистецтва» Юло Соостера. Юло був засуджений сталінським режимом до покарання у концтабір Долинка біля Караганди. Не припиняв малювати в нелюдських умовах табору і заслання. Після того, як міліціянт відібрав його малюнки і кинув у вогонь, Юло кинувся у полум’я і вихопив частку. За що був битий і втратив зуби. Дивним чином обгорілі малюнки збереглися. По смерті художника обгорілі твори брали участь на виставці «Творчість у таборах та засланнях ГУЛАГу». Сліди попілу з обгорілих малюнків батька Тенно дбайливо додає у офорти.

Зацікавленість єврейською культурою та історією збільшується в Україні з кожним роком. Навіть відчувається певний вакуум культурно-інформаційних першоджерел.

Незважаючи на безліч спільних зв’язків у різних галузях – культурні, економічні, сімейні, наукові, історичні, ніщо так зараз не поєднує ізраїльтян та українців, як спільний ворог. Організатори та спонсори терору в обох країнах знаходяться на одній осі – Москва-Тегеран.
Спільний ворог – запорука для взаєморозуміння.

Виставка «Літери, якими створений світ» – запрошення до знайомства з єврейською культурою через художні метафори Сергія Бунькова та Тенно Пент Соостера.

Але ж євреї вірять, що Бог творив світ літерами святої мови, якою розмовляли перші люди. На виставці, що відкривається в листопаді 2023 року в Одесі, представлені літери з тих, роботу над якими автори встигли завершити до початку поточної війни в Ізраїлі 7 жовтня.

В рамках Арт-марафону «Емоції друзів» з весни 2022 року Благодійна організація «Благодійний фонд «Добре серце Київ» організує у різних містах України низку мистецьких заходів. В тому числі проект «Літери, якими створений світ» був першою міжнародною художньою виставкою, представленою у місті-герої України Херсоні після деокупації. Виставка відбулась у січні-лютому 2023 року.

Виставка організована за підтримки Посольства Держави Ізраїль ( Ізраїль в Україні – Israel in Ukraine) та мережі медичних центрів Клініка “Oxford Medical”.

Виставка працює по 3 грудня
⏳будні: з 12.00 до 17.00,
⌛️у суботу та неділю з 11.00 до 17.00.

Фото: Сегій Ільїн/Фейсбук

   
 




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56