В Одеському художньому музеї показали «Вівтар Небесного Війська»

В Одеському Національному художньому музеї показали масштабну інсталяцію художниці Альбіни Ялози в рамках циклу «Мови війни» – «Вівтар Небесного Війська». Альбіна Ялоза працює із сакральною тематикою вже понад десять років, паралельно вивчаючи біблійні тексти. У вівтарі Альбіни графічною технікою лінориту зображені дерев’яні скульптури ангелів чи їхні фрагменти, що збереглися з різних церков і перебувають у колекціях.

Військо художниці – це «розкидані» по світу небесні воїни, які знову зібрані у рать, але цілком візуальну. З частин чи цілих фігур ангелів складений новий візуальний атлас, який відсилає до сюжету про воїнство Господнє чи саваота. Так, ніби Ялоза збирала небесне військо перед останньою битвою проти темряви, сформувала з нього стіну, що мала захистити добро від зла.

Також в музеї відкрилася виставка Kinder Album «Великі луги, рясні трави». Раніше художниця здебільшого працювала з темами інтимності та сексуальності, її роботи ви могли бачити на нашій виставці «Від 20-х до 20-х». Тепер у фокусі – тіло травми та образ жінки (цивільної та військової) в контексті війни.

Для нашого циклу Kinder Album створює власний луг. Замість лугових рослин перед глядачем виростають химерні кістки-квіти. Художниця ретроспективно дивиться на наше сьогодення: що залишиться після нас для майбутніх археологів? Свіжі спогади можуть бути травматичними (або отруйними), проте за правильної обробки та після плину часу вони можуть стати цілющими травами.

   
 




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56