В Одеському художньому музеї відкрилися дві виставки з циклу «Мови війни»

В Одеському національному художньому музеї відкрили одночасно відразу дві виставки з циклу «Мови війни». Представлені роботи художника Данила Мовчана в експозиції «Де твоє жало?!» та Миколи Лукіна в експозиції “Ґрунтові води”.

Данило Мовчан – львівський художник, який на початку повномасштабного вторгнення змінює свою іконографічну мову. Звертаючись до знайомих символів та знаків, у своїх воєнних щоденниках, він трансформує свій власний досвід розповсюджуючи його на біблійні сюжети. Знайомі образи проходять трансформацію, але при цьому зберігають повсякденну духовність, у якій живе людина.

З часом ми перестаємо боятися смерті, тому що віримо, що людина не може просто зникнути з лиця землі. Вона залишається жити вічно у пам’яті. Вона долає смерть. І кожного дня ми питаємо: «Смерть! Де твоє жало? Пекло! Де твоя перемога?».

Микола Лукін працює в галузі живопису, графіки, об’єктів. В своїй художній практиці акумулює враження, рефлексії і досвід історичних процесів і катаклізмів через інтимні переживання окремої людини, що втілюється у метафоричних візуальних образах, колажах. Центральна місце займає людина, її парадоксальні внутрішні імпульси і екзистенційні переживання.

Виставка “Ґрунтові води” складається з серії графічних робіт, що дали назву виставки, та інсталяції “Сходи”. У графічній серії, робота над якими почалася до 24 лютого 2022 року, художник досліджує свої передчуття та кошмар реальності війни, що триває. Ґрунтові води служать художнику образом усвідомлюваної невідворотної небезпеки. Об’єктно-середовищна інсталяція створена спеціально для зали музею. Site-specific втілює сновидний кошмар підступних ґрунтових вод.


 

 

 
Виставкові проєкти присвячено до роковини повномасштабного вторгнення рф до України.

   
 




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56