В Укренерго об’явили “надзвичайну ситуацію”. Що це означає?

В НЕК Укренерго сьогодні зробили заяву після ракетного обстрілу України: “внаслідок масованих ракетних обстрілів з боку російської федерації електроенергетичної інфраструктури України (теплові електростанції, гідроелектростанції, підстанцій магістральних мереж 330-750 кВ) відбулася втрата понад 50% споживання ОЕС України, що відповідно п. 2.4 Кодексу системи передачі визначає настання режиму системної аварії. При цьому, відповідно до Правил ринку (Розділ 9 пп. 9.1.2), повідомляємо про настання надзвичайної ситуації, починаючи з розрахункового періоду з 09:00 16.12.2022 року”.

Спочатку це викликало хвилювання серед населення, але пізніше у компанії уточнили, що “надзвичайна ситуація” стосується виключно ринкових операцій між учасниками ринку електроенергії.
 
Але пошкоджень дуже багато і їх відновлення може зайняти більше часу, ніж раніше. Сьогодні рашисти пошкодили 9 об’єктів генерації, заявив міністр енергетики Галущенко. Пріоритетно електроенергія буде подаватись на об’єкти критичної інфраструктури: лікарні, водоканали, об’єкти теплопостачання, очисні споруди.
 
Основною ціллю ударів стали магістральні мережі та об’єкти генерації. В результаті обстрілів в системі суттєво збільшився дефіцит електроенергії, який і до цього був значним.
 
Енергетики тримають ситуацію під контролем. Попри всі пошкодження та завдяки професійній роботі енергетиків в енергосистемі зберігається стабільна частота 50 Гц, вона працює синхронно з європейською континентальною мережею.
 

   
 




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56