Вибір CMS для створення web-сайту

Нагальне завдання будь-якого власника бізнесу, що потребує часу та ретельного маркетингового аналізу – створення сайту, який стане дієвим інструментом для продажу та залучення користувачів. Починаючи цю непросту справу, власник бізнесу повинен знайти відповіді на безліч питань, визначитися з дизайном і функціями майданчика, типом ресурсу. Важливо також зробити правильний вибір CMS, оскільки від цього залежить розвиток веб-проекту та просування сторінок, комфорт адміністрування. Коли планується розробка сайту, треба визначитись з тим, буде ПЗ готовим чи самописним, платним або безкоштовним, яке рішення стане ідеальним для сайту-візитки, корпоративного ресурсу, інтернет-магазину або інформаційного порталу.

Що таке CMS і для чого вона потрібна

Content Manager System (CMS) або як його називають в народі движок — є набір скриптів і файлів, що дозволяють керувати вмістом ресурсу. Система умовно поділяється на два компоненти — шаблони (елементи візуалізації) та бази (сховища контенту). Функціонал платформи адаптований до користувачів, які не мають навичок програмування.

В адмінпанелі відбуваються пошук, додавання, видалення та редагування контенту. Орієнтуючись на готові шаблони, користувач, який має доступ до системи управління, може зробити вибір структури дизайну та сторінки. Після підключення надбудов — модулів, плагінів та розширень стають доступними додаткові функції.

Контент-менеджер за допомогою адмінпанелі може:

  • змінювати дизайн та структурні елементи сторінок;
  • додавати та змінювати вміст посадкових сторінок та каталогу;
  • публікувати статті у блозі.

За допомогою CMS SEO-фахівців, яких можна знайти на Freelancehunt, можуть налаштовувати технічні параметри, необхідні для просування у Google. А саме – змінювати URL-адресу, прописувати метатеги, закривати деякі сторінки від індексації. Фахівці зі створення сайтів, використовуючи готові скрипти, можуть додавати нові функції, заощаджуючи час на написанні коду з нуля.

Види CMS: готові варіанти та індивідуальні рішення

Відомі системи керування веб-сайтами відрізняються за способами програмної реалізації. Власники бізнесів, які вирішили замовити сайт та шукають для свого ресурсу відповідний движок, можуть вибирати з наступних варіантів:

  • Коробкові. Рішення, що мають закритий код, повністю готові до якнайшвидшого запуску ресурсу, якщо замовлено сайт під ключ. Мають закриті права на редагування та обмеження функціоналу. Як правило, такі продукти платні та використовуються великими компаніями. Наприклад, як Shopify для e-commerce.
  • Самописні. Відображають маркетингові нюанси роботи компанії та розробляються індивідуально під кожен проект, заточені під вирішення конкретних завдань. Адмінпанель не обтяжена зайвими елементами, не перевантажує ресурс. Кастомні рішення вимагають фінансових вливань, але вигідні бізнесу.

CMS з відкритим кодом, фреймворки та універсальні

Розробка сайтів передбачає можливість вибору серед найбільш популярних систем управління веб-ресурсами. Це можуть бути:

  • Open Source – системи, які мають відкритий вихідний код. Такі рішення зазвичай бувають безкоштовними. Однак у деяких випадках клієнти оплачують використання окремих плагінів та модулів, а також техпідтримку. Системи з відкритим кодом розроблені з урахуванням вимог до оптимізації та підходять для SEO-просування. Створені на їх основі ресурси гідно ранжуються та індексуються. Однак, щоб отримати бажані результати будуть потрібні фінансові вливання, знання та час.
  • Фреймворки. Цей варіант – проміжний між написанням коду з нуля та застосуванням готової CMS. До програмного каркасу для створення мобільних додатків та сайтів включено набір файлів, які потрібні для реалізації конкретних функцій. У цьому варіанті відсутня графічна оболонка. Даний інструмент задіюють для розробки складних і великих проектів, що сприяє реалізації різноманітних завдань.

Крім того, движки можуть бути призначені для вирішення конкретних завдань та універсальними (WordPress, Joomla, Drupal). Shopify та OpenCart, наприклад, розраховані виключно на інтернет-магазини.

Популярні CMS: на що звертати увагу

До списку найбільш затребуваних рішень, що відносяться до категорії Open Source, входять найпопулярніші движки Joomla!, MODx, WordPress, OpenCart, Magento та Drupal. Також для оснащення сайтів найчастіше використовують фреймворки Django, Laravel, Ruby on Rails та Simfony. Роблячи вибір із цих варіантів, необхідно брати до уваги:

  1. Розмір оплати за продукт, складність, терміни та вартість.
  2. Задачі, цілі проекту та функціональні вимоги.
  3. Зручність керування контентом.
  4. Необхідність масштабування.
  5. Можливість адаптації під мобільні пристрої.
  6. Наявність модулів SEO.
  7. Рівень захисту.
  8. Можливість адаптації CMS під потреби ресурсу.
  9. Наявність та ціну техпідтримки.

Після аналізу всіх критеріїв можна зробити грамотний та вивірений вибір.

Яким ресурсам буде корисна CMS

Розробка сайту ціну має цілком прийнятну, а оснащення CMS потрібно практично всім сайтам, що створюються. Винятком є хіба що лендинги та статичні сайти-візитки, які розробляються на конструкторі. Якщо в планах — додавання, видалення та редагування контенту, розширення структури та функцій, просування у пошуку, необхідної на повноцінному ресурсі приділити увагу движку. Однак у окремих випадках навіть односторінкові ресурси створюють з урахуванням CMS. Плануючи створити сайт, що здатний ефективно вирішувати завдання конкретного бізнесу, подобатися потенційним клієнтам та пошуковику, а також мотивує їх на здійснення цільових дій, для вибору та встановлення CMS є сенс звертатися до фриланс фахівців.

   
 




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56