Україна та США підписали найсильнішу двосторонню безпекову угоду

Вчора 13 червня в Італії відбулася зустріч президента України Володимира Зеленського з президентом США Джозефом Байденом під час саміту G7. Сторони підписали двосторонню безпекову угоду, яку Зеленський назвав “найсильнішою угодою за весь час незалежності нашої держави”.

Ця угода конкретизує спільні зобов’язання сторін щодо співробітництва, які зазначили у 11 статтях. В угоді зазначено, що майбутнє України в НАТО, росію притягнуть до відповідальності та компенсації нанесених збитків, США та Україна довгостроково будуть розбудовувати надійну оборону та спроможність України до стримування, поглиблюватимуть співпрацю у сфері безпеки, сторони співпрацюватимуть для розвитку демократичних, економічних, оборонних та безпекових інституцій України з метою сприяння євроатлантичній інтеграції.

Сторони визнають, що Україна не буде в безпеці доти, доки її суверенітет і територіальна цілісність не будуть повністю відновлені шляхом встановлення справедливого миру, який поважатиме права України відповідно до міжнародного права, включно зі Статутом ООН. Сторони мають намір зареєструвати цю Угоду в Організації Об’єднаних Націй відповідно до статті 102 Статуту ООН протягом 60 днів з дати набрання нею чинності.

Зеленський повідомив, що що Америка допомагатиме Україні в постачанні ескадрилей винищувачів у майбутньому, а також систем ППО “Петріот”.

Джозеф Байден зазначив, що мета цієї угоди – посилити захист України та її потужності стримувати агресора. За його словами, США надаватимуть Україні зброю та боєприпаси, розширюватимуть обмін розвідувальними даними. Буде посилено взаємодію між Збройними Силами України та США відповідно до стандартів НАТО, також здійснюватимуться інвестиції у військово-промислову базу для забезпечення можливостей України власною зброєю.
 

   
 

Наш       




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56