В Гаазі виписали ордери на арешт Шойгу та Герасимова

24 червня 2024 року Міжнародний кримінальний суду в Гаазі видав ордери на арешт російських генералів – Сергія Кужугетовича Шойгу (міністр оборони рф) та Валерія Васильовича Герасимова (начальник Генерального штабу Збройних сил роосії) за ймовірні міжнародні злочини, вчинені щонайменше з 10 жовтня 2022 року до щонайменше 9 березня 2023 року.

Російські генерали несуть відповідальність за військовій злочини у вигляді нападів на цивільні об’єкти і військовий злочин у вигляді заподіяння надмірної випадкової шкоди цивільним особам або пошкодження цивільних об’єктів, а також злочин проти людяності у вигляді нелюдських дій згідно зі статтею. Шойгу та Герасимов віддавала злочинні накази бомбити мирне населення.

Два ордери на арешт були видані за клопотаннями прокуратури. Палата попереднього провадження визнала, що є достатні підстави вважати, що двоє підозрюваних несуть відповідальність за ракетні удари російських збройних сил по українській електричній інфраструктурі. Крім того, російські збройні сили завдали великої кількості ударів по численних електростанціях і підстанціях у багатьох місцях в Україні.

Палата попереднього провадження встановила, що існують розумні підстави вважати, що передбачувані удари були спрямовані проти цивільних об’єктів, очікувана випадкова шкода та збиток для цивільного населення були б однозначно надмірні для очікуваної військової переваги. З цього приводу Палата зауважила, що однією з основних цілей міжнародного гуманітарного права є захист цивільних осіб у збройних конфліктах.

Враховуючи те, що ключові фактичні звинувачення належним чином підтверджені доказами та іншими відповідними матеріалами, поданими на цій стадії провадження обвинуваченням, Палата вирішила, що вимоги закону для видачі запитуваних ордерів на арешт дотримано.

   
 

Наш       




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56