Відомий одеський історик та волонтер виступив проти перейменування вулиць одеських письменників та поетів

Відомий одеський історик, волонтер та член топонімічної комісії міської ради Олександр Бабич, який пішов добровольцем до ЗСУ, висловився проти частини масштабного проекту перейменування одеських вулиць. Він запропонував залишити назви вулиць на честь одеських письменників та поетів, а також тих, хто боровся з нацизмом у Другій світовій війні.

“Є багато нових назв, які викликають питання своєю нелогічністю. Залишаюся тим, хто вважає, що ми не маємо віддавати орді Наших поетів та письменників. Ми маємо повне право ними пишатися і залишати памʼять про них в міському просторі. Теж саме стосується памʼяті про тих, хто воював з нацизмом в Другій Світовій Війні – це і наша Перемога і ми не повинні РФ дозволити її монополізувати”, – написав Бабич у Фейсбуці. Додамо, що академік Глушко – це український вчений, який народився в Одесі і ми не маємо права забувати його.


 
Нагадаємо, що голова Одеської ОВА Олег Кіпер підписав указ про перейменування 82 топонімів в Одесі. Наказ офіційно не оприлюднено, але з’явився в інтернеті. Мабуть, щоб подивитися на реакцію людей. Серед перейменованих вулиць є дійсно давно очікуванні зміни – низка вулиць отримала нові назви на честь загиблих героїв. Але є і дуже суперечливі рішення, як то вулиці Бабеля, Багрицького, Інбер, Ільфа і Петрова, Катаєва – всі вони народилися в Одесі. Щодо Жванецького – то він дуже суперечлива фігура у світі останніх подій. Він обрав для життя Москву, не осудив початок війни у 2014 році і прийняв орден від путіна у 2018 році.
 
Бабич рекомендує подивитися його лекцію щодо перейменування вулиць в Одесі “Топонімічне обличчя міста як відображення історії”, яку він прочитав 30 травня в рамках проєкту підтримки нестоличних міст EU4Culture за фінансуванням Євросоюзу.
 

 

   
 

Наш       

Анонси подій




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56