В одеському музеї запрошують на “Мовні вправи”

Одеський муніципальний музей особистих колекцій імені О.В. Блещунова запрошує до участі у виставковому проекті про мову та деколонізацію «МОВНІ ВПРАВИ». Мета події — створити простір для діалогу та запросити громадськість до рефлексії на тему мови як інструменту деколонізації, без нав’язування конкретних ідей чи ідеологій. Виставка у рамках проекту складається з творів українських художників, які переосмислюють колоніальний досвід української нації. Серед них Алевтина Кахідзе, Оля Федорова, Михайло Алексеєнко, Елтуран Мамедов та інші.

В цілому проект присвячений українцям з південного регіону країни та їх особистим відносинам з мовою. Адже всередині вони — справжні та патріотичній українці, для багатьох з них це свідома громадянська позиція. Але через русифікацію, яка зробила російську мову основною робочою саме у південному регіоні на довгі десятиріччя, у цих “внутрішніх українців” виникає мовний бар’єр.

Вже першого серпня о 15:00 на відкритті проекту виступить філологиня Світлана Бондар з «ПРОМОВОЮ про МОВУ».

Світлана Бондар — популяризаторка української мови і літератури, журналістка й редакторка, завідувачка літературно-драматургічної частини Одеського академічного українського музично-драматичного театру ім. Василя Василька. Кураторка та модераторка Міжнародного літературного фестивалю «Одеса» та проекту «Теплі зустрічі в Грецькій залі». Викладачка Українського розмовного клубу. Викладала в Одеському університеті ім. І.І. Мечникова. Працювала головною редакторкою інформаційно-аналітичного сайту Opinion.

Світлана Бондар: «Для мене важливо проговорити питання, які турбують сьогодні багатьох. І на озвучення яких, не всі наважуються. Цей проект — можливість митцям бути побаченими й почутими. А для мене важливо, що наша розМова про Мову буде без епітетів “солов’їна”, “співуча” і “калинова”. Ми відверто говоритимемо про мовну ситуацію, яка склалася наразі, про мовну політику, і її передумови, про ексклюзивний державний статус української мови, який тривалий час мав лише символічне значення, про болючий досвід подолання спадщини дискримінації, про мовний пуризм і цькування, про різницю між білінгвізмом і диглосією, і апелюватимемом тільки фактами задля спростування міфу про штучність і вторинність української».

А 7 та 14 серпня о 18:00 на зареєстрованих учасників чекатимуть терапевтичні зустрічі з Поліною Березюк — психологом-терапевтом, інструктором Mindfulness і фасилітатором письмових практик. Тема зустрічей з Поліною Березюк: «Російськомовні українці: як перестати вагатися і почати вільно спілкуватися українською без сорому за помилки». Їхня мета — обговорити питання свідомого переходу, мотивованого внутрішнім запитом. Поліна Березюк підкреслює, що саме письмові практики — це екологічний та інтуїтивний метод для висловлення своїх думок, розмови з собою та структурування ідей.

“Як фасилітатор письмових практик допоможу вам побачити їх глибину та користь. Ми згадаємо з вами про перешкоди на шляху вивчення мови та/або переходу на українську; зустрінемось із фігурами Внутрішнього критика та Внутрішнього цензора, відгадаємо їх плани та змінимо стратегію взаємовідносин із ними; спробуємо віднайти свої особисті лайфхаки, які допоможуть перейти бар’єри, які досі заважали” — відзначила Поліна.

Результатом проекту стане подолання мовного бар’єру серед учасників і спілкування українською, адже його учасниками стануть ті, хто відчуває внутрішню мотивацію і глибинну потребу говорити українською” — відзначила команда проекту «МОВНІ ВПРАВИ».

Реєстрація на 7 та 14 серпня за посиланням – https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf0q2PlXe3iXX9nmWiegbuv32hhIRmRHiD1FAmjtXgZkUXwaw/viewform

Проект реалізується завдяки за підтримки фундації Artists Support Ukraine, а також агенції та ГО Port of Culture.

   
 

Наш       

Анонси подій




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56