На Одещині вирощують артишоки вже другий рік

Фермерське господарство Bonelet на Одещині другий рік поспіль вирощує артишоки. Попри різні проблеми там бачать перспективу в цій нішевій культурі, повідомляє “Суспільне.Одеса”. Директорка Bonelet Аліна Сіденко розповіла, ідея з’явилась досить випадково – планували вирощувати яблучно-грушевий сад, але війна внесла корективи, тож почали шукати нові культури, які будуть цікаві. Земельний банк у господарства невеликий, тож треба було шукати культури, які не дуже поширені, але були б цікавими. Так звернули увагу на артишок і вирішили спробувати й ризикнути з цим напрямом.

Артишок – дуже популярна культура в Європі, але у нас її рідко можна зустріти в магазинах. Аліна Сіденко вважає, що до України будуть повертатися біженці з Європи і вони побачать знайомі вже продукти і на наших прилавках, що дасть необхідний попит. Минулого року зібрали врожай 3 тонни. Але під час вирощування аграрії зіткнулися з труднощами.

«Але виявилось, що з нашою зимою, або ж це була може проблема саме цієї зими, він не перезимував. Тобто для нашого регіону зараз наразі це однорічна культура. Всі можливі проблеми, які були, в принципі, ми зібрали. Нестача вологи, нерозуміння, де брати інформацію, тому що це нова культура в нашому регіоні і він не схожий на регіони, в яких вирощується артишок. Казали консультанти, яких ми знайшли, що шкідникам ця культура нецікава, але виявилось, що цікавляться всі наявні у нас. Тому досить багато питань довелось вирішувати самим у процесі вирощування», — розповіла Аліна Сіденко.

Готувати артишоки можна по-різному — свіжими, у пароварці, духовці, на відкритому вогні, смажити чи маринувати. Головне – перевірити їх на свіжість – листя мають бути щільними і хрустіти при здавлені.

На сьогодні господарство лише розпочало збирання нового врожаю артишоку. Завершити збір планують у жовтні, тоді й будуть підбивати підсумки. Наразі ця нова культура тільки починає знаходити своїх прихильників. Але за нею точно є майбутнє і успіх, впевнені фермери.

   
 

Наш  




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56