До Одеси привезли «Ламент Херсонщини» – рукотворну книгу історій херсонців

Ламент Херсонщини

В Одесу привезли «Ламент Херсонщини» – повністю рукотворну книгу, створену українськими та естонськими художниками під час міжнародного україно-естонського проекту Lament of Kherson region. Від обкладинки до паперу використані середньовічні технології виробництва книги.

Дванадцять українських митців під керівництвом Анатолія Лютюка (Естонія) зробили ілюстрації для цієї книги під час 10-денної резиденції в Таллінні. В книзі зібрані реальні історії сучасного Херсону від початку повномасштабної війни, часів окупації, звільнення, підриву Каховської ГЕС до щоденних обстрілів, які відбуваються прямо зараз.

Як зазначає куратор та митець проєкту Володимир Рейнхарт, для проєкту «Lament of Kherson region» важлива зв’язкова трансформація від культури середньовічного манускрипту, яка притаманна і нашій державі, до сучасного артбуку, яким по суті Ламент і є. При цьому пан Рейнхарт підкреслює, що технологія вироблення книги, звісно, осучаснена: «Та ж сама технологія створення черпаного паперу, прошивка та перепліт книги, дерев’яна обкладинка оздоблена металом, все те ж саме, що і в Середньовіччі, але трохи осучаснене».

Книга «Ламент Херсонщини» буде зберігатись в Естонії до кінця війни, час від часу повертаючись в Україну на виставкові проєкти. Виставку можна побачити з четверга по неділю у музеї Блещунова, робочі години: 11:00-17:00.

   
 

Наш       




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56