“Ми припустилися помилки” – в одеському музеї пояснили скасування виставки Давида Чичкана

В Одеському художньому музеї зробили заяву про остаточне скасування виставки художника-анархиста Давида Чичкана «Зі стрічками та прапорами». Спочатку через погрози ультра-правих виставку не стали відкривати до з’ясування всіх обставин, плануючи це зробити через тиждень. Але з часом у музеї повідомили, що “припустилися помилки”. Таким чином, з одного боку роботи Чичкана мають провокативний та іноді не прийнятий контекст, але це погляд на буденність з ракурсу ультра-лівих ідей. З іншого боку є праворадикальні групи, які своїм впливом через загрози здійснюють тиск на музей.

Приводимо текст заяви музею: “Хочемо повідомити, що виставка Давида Чичкана «Зі стрічками та прапорами» не відбудеться. Після початку повномасштабного вторгнення росії на територію України основою виставкової діяльності музею стало дослідження досвідів війни через оптику сучасних українських художників та художниць в циклі «Мови війни». Саме в рамках цього циклу ми планували виставку «Зі стрічками та прапорами» з портретами захисників і захисниць України.

Ми припустилися помилки, недооцінивши ризик негативного сприйняття широкою авдиторією практики художника до 24 лютого 2022 року, та не зуміли спрогнозувати можливі наслідки проведення цієї виставки. Якби ми тоді володіли інформацією, яку маємо зараз, ми б не ухвалили таке рішення. Ми усвідомлюємо інституційну відповідальність за ситуацію, що склалася. Наступним кроком для нас стане оновлення внутрішніх процесів, організаційної структури та стратегії музею на наступні два роки”.

Зазначимо, що частина відвідувачів музею сприйняла це рішення дуже оптимістично і хвалили відміну. Але інша частина відвідувачів, яка належить більше до мистецтва та творчості, заявила про повернення цензури та втрату довіри.

   
 

Наш       

Анонси подій




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56