Микита Міхалков написав донос на двох театралок – їх посадили на 6 років

Відомий російський кінорежисер Микита Міхалков написав донос на двох театралок – режисерку Євгенію Беркович та драматургиню Світлану Петрійчук. Як повідомляє видання “Дощ”, Міхалков приніс донос генеральному прокурору Росії Бастрикіну в лазні. У доносі він зазначив, що дівчата пишуть антивоєнні вірші та поширюють їх у соцмережах. Зокрема, Беркович написала такі вірші:

Летят по небу мобики
В далёкие места.
Внизу раскрыты гробики,
А сверху пустота

Могли восстать из ватников,
Могли не есть, не пить,
Могли убить соратников
И Самого убить.

Проте посадили дівчат не за вірші, а за виставу «Фініст Ясний Сокіл», яку було поставлено у 2020 році, а у 2022 році було відзначено театральною премією «Золота маска» у двох номінаціях: за кращу роботу драматурга (Петрійчук) та кращі костюми. У постановці розповідається про жінок із Росії, які вирішили вийти заміж за ісламістів та виїхати до Сирії, внаслідок чого їх завербували бойовики.

 

На виставу також написали донос учасники Національного визвольного руху (НОД). Вони стверджували, що постановка прославляє іслам та ІДІЛ, «викликає ворожнечу» за релігійною ознакою, ображаючи православ’я, а також «є інструментом інформаційної війни проти безпеки Росії». На захист театралок виступив актор Веніамін Смєхов (Атос з Мушектерів). Він стверджував, що спектакль не виправдовує тероризм, а навпаки, попереджає про його небезпеку, в жодному разі не містить позитивного образу ІДІЛ та розрахований на досвідченого глядача, здатного зрозуміти метафору.

Другий західний окружний військовий суд засудив режисерку Євгенію Беркович та драматургиню Світлану Петрійчук до 6 років колонії загального режиму у справі про «публічне виправдання тероризму» з використанням інтернету (ч.2 ст. 205.2 КК РФ) у виставі «Фініст Ясний Сокіл».

   
 

Наш       

Анонси подій




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56