На Одещині висохли заповідні озера

В національному природному парку “Тузлівські лимани” через посуху повністю висохли заповідні озера академіка Ювеналія Зайцева. Як повідомив доктор біологічних наук Іван Русев, в цьому році вода в лимани і в озера майже не поступає ззовні. Не було і стоку прісної води по малим річкам в лимани. До того ж, в цьому році рівень води в річки Дунай вкрай низький за останні десятиріччя і тому вода в лимани Джантшейський та Малий Сасик теж не поступає з Дунаю і не поповнює озера.

Була надія на відновлення водообміну з Чорним морем і це навіть хотіли зробити місцеві рибалки – самостійно збудувати канал під надзором екологів. Але Одеська ОДА, а саме заступник очільника ОДА Олег Муратов та Департамент екології ОДА Павло Буланович протизаконно блокували видачу дозволів на ці роботи місцевим рибалкам, заявив Русєв. Висихання озер призвело до зникнення гніздування галагазів, які робили там пташині садочки.


 
Український академик Ювеналій Петрович Зайцев зробив багато в науці для того, щоб покоління нащадків дізналося багато таємниць Чорного моря та шляхи вирішення його екологічних проблем. Сприяв він і вивченню біорізноманіття Національний природний парк “Тузлівські лимани”. Основні його наукові праці присвячені питанням гідробіології й іхтіології, зокрема вивченню біології контурних областей моря на його межах з атмосферою, суходолом і річками, що стало науковим підґрунтям для охорони та відтворення біоресурсів Чорного моря. Академік довів існування нейстонного комплексу організмів і показав його важливе значення його в житті водоймита в кругообігу речовин у природі.
 

 

   
 

Наш       




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56