«Одеська кіностудія» перетворилася на збиткове підприємство і може закритися – висновок аудиторів

Державна аудиторська служба провела перевірку ефективності фінансової діяльності компанії «Одеська кіностудія». У звіті повідомляється, що неефективні управлінські рішення керівництва та бездіяльність акціонерів призвели до збитковості і кіностудія ризикує припинити своє існування.

За останні п’ять років кіностудія недоотримала доходів або втратила таку можливість, а також здійснила зайві витрати на загальну суму понад 400 млн грн. Так земельні ділянки ПрАТ «Одеська кіностудія», що розташовані в елітній зоні Одеси на узбережжі Чорного моря загальною площею 6,62 га, досі не зареєстровані за всіма процедурами у державній власності. У Держаудитслужбі оцінили вартість цієї землі в понад 61 млн. гривень. Хоча ця цифра насправді може бути більше як мінімум у 2 рази.

На кіностудії не провели переоцінку вартості майна – це призвело до заниження вартості її активів на майже 200 млн гривень. Також кіностудія недоотримує значні доходи від авторських прав через сумнівні договори, які підписали ще багато років тому. Так на початку 2000-х Державне агентство України з питань кіно передало приватній структурі ТОВ «Фірма Будущеє» з уставним капіталом 11800 грн виключні майнові авторські права на використання національної культурної спадщини та загальнодержавної власності України – Фільмофонду, створеного ДП «Одеська кіностудія художніх фільмів» у період з 1955 по 1991 роки. Всього нараховується 269 картин, серед яких загальновідомі фільми: «Д’Артаньян і три мушкетери», «Пригоди Електроніка», «Місце зустрічі змінити не можна», «Діти капітана Гранта» тощо. Внаслідок чого «Одеська кіностудія» не отримала додаткових надходжень на суму майже 13 млн грн.

Доходи від роялті значно менші, ніж собівартість створених протягом п’яти останніх років компанією фільмів. Така ситуація може завдати збитків на суму понад 40 млн гривень. Фахівцями Держаудитслужби було надано рекомендації для покращення фінансово-господарської діяльності ПрАТ «Одеська кіностудія».

   
 

Наш       

Анонси подій




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56