В музеї Блещунова відкрили пам’ятну виставку Олександра Шкуропата

В Одеському муніципальному музеї особистих колекцій імені О.В. Блещунова відкрили меморіальну виставку «Відродження», присвячену пам’яті одеського живописця та графіка Олександра Йосиповича Шкуропата (1964—2008).

Цього року митцю виповнилося б 60 років. До круглої дати майстра шанувальники також зняли документальний фільм «Олександр Шкуропат. Відродження».
Шкуропат почав займатися живописом у десятирічному віці в дитячому інтернаті Кілії Одеської області. А першу персональну виставку митця одесити побачили влітку 1991, тоді наймолодшого експонента Одеського художнього музею.

Одеський журналіст, дослідник та шанувальник творчості Олександра Йосиповича Едуард Ратушняк називає сюжети творів Шкуропата ”пильним спостереженням за периферією”: ”Вже на першій персональній виставці було зрозуміло це спостереження за прихованим від сторонніх очей життям маленького українського села. Вдивлятися і зрозуміти їх — це посміхнутися, задуматися, здивуватися, заплакати і навіть розреготатися”.

Гучними подіями творчості автора 1996 та 1997 років стали перші Міжнародні арт-фестивалі «Класичний авангард та сучасне мистецтво України» у Києві, де Олександр Шкуропат представляв своє місто разом із іншими одеськими майстрами. З часом потенціалу професіонального митця з надлишком вистачало на великі і малі колективні вернісажі. Галереї Львова, Цюріха, Києва, Одеси, Відня та інші “пам’ятають” його роботи.

На виставці “Відродження” в Домі Блещунова представлені мальовничі полотна із серій “Одеса та її околиці”, “Місто риб”, “Моя Україна”, “Викрадення Європи”. А також “домашні” роботи, залишені майстром для себе та сім’ї, як нагадування про початок творчого шляху. Ці раритети глядачі побачать уперше.

Виставка проходитиме з 3 по 27 жовтня. Дні роботи експозиції для відвідувачів: четвер, п’ятниця, субота та неділя з 11 до 17 години.

   
 

Наш       

Анонси подій




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56