В музеї Дім Блещунова виставка ляльок “Слава Україні”

В одеському муніципальному музеї Блещунова відкрилася виставка колекції унікальних ляльок «Слава України». Це частина оригінальних проєктів «Barbie: пані України» і «Barbie: мрійники та винахідники», які були створені спеціально до 30-річчя Незалежності України (наразі 29 композицій, що входять до колекції проєкту «КуклЬтура»).

Під час війни колекція набула особливе значення щодо усвідомлення патріотизму, відчуття гордості за успіхи та вагомий внесок українських вчених, літераторів, художників, акторів в світову скарбничку. Це як всесвітньо вшановані постаті (Леся Українка, князь Ярослав Мудрий, Катерина Білокур) так і особистості, які залишилися невідомими широкому загалу українців попри їхні досягнення (Софія Окуневська, Софія Яблонська-Уден).

Серед ляльок багато персонажів, які пов’язані саме з Одесою (Берта Рапопорт, Ісаак Бабель, Соня Делоне, Ілля Мечников). Всі вони були персоніфіковані на основі моделей, яких знають та використовують для ігор та колекціонування в усьому світі.

Колекція «Слава України» продовжує динамічно розвиватися – з 2022 року вона поповнюється моделями, які у більшості випадків потребують серйозної реставрації, для роботи над іншими образами ляльок. Чорний маркер на обличчі, обгризені руки та ноги, обрізане волосся: подібні «тортури» можуть означати фактичну «смерть» іграшки. Попри такі негаразди, в руках майстрів, колекціонерів вони проходять справжні “реанімаційні заходи”, отримують новий сенс життя. До того ж, вони трансформуються в історико-культурні артефакти, які мають за мету не тільки просвітницьку місію, але й стають символом надії на Відродження всієї країни попри її важкі поранення.

Частина колекції з подібними реставрованими ляльками, що були придбані й на славнозвісній одеський Староконці і передавалися колекціонерам спеціально для “реанімації”, була названа «Слава України: нове життя». В її створенні на волонтерській основі беруть участь як досвідчені майстри, що раніше вже були учасниками проєктів з перетворення ляльок, так і аматори, які вважають за важливе познайомити українське суспільство з видатними українцями.

Експозиція передбачає проведення екскурсій, майстер-класів, лекцій тощо. Виставка працює до 21 липня. Одеський муніципальний музей особистих колекцій імені О.В. Блещунова працює для відвідувачів з Чт по Нд з 11:00 до 17:00, вул. Польська, 19 (вхід до виставкового простору “Квартира № 6” у дворі праворуч).

Фото: Вікторія Горун/Фейсбук

   
 

Анонси подій




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56