В Одесі на Жуковського відреставрували відразу дві старовинні двері у 140-річному будинку

Одеський громадський альянс Школа культури сусідства та проект “1000 дверей Одеси” провели багатомісячну соціально-комунікативну “операцію” по реставрації двох дверей у 140 річному будинку на Жуковського, 43.

Успіх реставрації став можливий завдяки роботі Лабораторії культури сусідства (2021 – 2022) який проводили фахівці Школи та запрошені експерти. Фокус досліджень був направлений на чотири головні системи життєдіяльності мікроспільнот: «комунікації» «прийняття рішень», «безпека» та «вирішення конфліктів». Особливу роль в досягненні успіху саме в цьому проекті відіграли саме комунікації та прийняття рішень.

Чи можуть мешканці багатоквартирних будинків комунікувати та домовитись, прийняти рішення, взяти участь у грантовій програмі, оформити заявку на сайті, зібрати гроші, пройти весь процес від початку до кінця що іноді триває 9 місяців, та базуючись на чотирьох цінностях культури сусідства – толерантності, включеності, добровільності та рівності. Квест ще той. У Дворі Міті Ковбасюка це сталось. Може тому, що дуже хотілось, а може від того, що за плечима був досвід не тільки голови ОСББ, но й співробітника міжнародної допомогової місії, та великий стаж громадського активіста.

Нарешті двері відреставровані. Виглядають як нові й будуть такими за гарантіями виконавців відновлення, якщо будуть за регламентом обслуговуватись. Встановлено сучасні електроні замки, що “працюють” без вібрації. В кожній квартирі з’явився новий електронний ключ. Час – відсвяткувати.

Так-так! Сусіди у дворі вирішили запросити всіх причетних, а також друзів, у двір-сцену, де з’явились ті самі старі-нові двері, вже оздоблені сучасними притягувачами, що допоможуть їм слугувати ще 100 років. Уявляєте, виростуть діти сьогоднішніх дітей – а ці двері будуть перед ними відчинятись. І повертатись будуть вже дідусями повз ретельно відновлені двері.

На святкуванні, де знайомились з досвідом Міті Ковбасюка та його сусідів, які засобами ненасильницьких комунікацій розв’язали застарілу проблему у дворі, зібрались голови кондомініумів з інших районів Одеси, журналісти, виконавці реставрації, історики, студенти. Добре що не було (майже) чиновників, бо в них завжди старий сценарій з перерізання стрічки. А цей день всі фотографувались з шикарними дверима.

В.Головченко, фото А.Садовникова.
 
Зараз проект “1000 дверей Одеси” займається нелегкою, але важливою місією — реставрацією історичних дверей в Одесі. І там просять про допомогу – збирають донати за посиланням https://send.monobank.ua/jar/7Q6FCnyufj або переказом на картку 5375411205977056 на витратні матеріали, які допоможуть нам у цій праці. Потрібні:
🔸 Пилочки для електролобзика
🔸 Робочі рукавички
🔸 Комплект лез сегментних
🔸 Свердла по металу (45 шт різних розмірів)
🔸 Пір’яні свердла по дереву (6 шт різних розмірів)
🔸 Свердла по дереву (60 шт різних розмірів)
🔸 Будівельні цвяхи (100 шт)
🔸 Універсальні шурупи по дереву (1000 шт)
🔸 Чорні шурупи по дереву різних розмірів (2000 шт)
Ваша підтримка — це наша сила і можливість продовжувати цю важливу роботу. Будь-яка сума має значення. Дякуємо за вашу підтримку і віру в те, що разом ми зможемо зберегти історію нашого міста.
 

   
 

Наш       




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56