В Одесі пам’ятник Пушкіну відзначили табличками “окупант”, “йому тут не місце”

В Одесі в минулу суботу 24 серпня на пам’ятник Пушкіну повісили таблички “Окупант”, “Йому тут не місце” та “Хочу в музей до Каті” – маючи на увазі демонтований пам’ятник російській імператриці Катерині ІІ. Ця акція стала відповіддю на чергові заяви мера Одеси щодо важливості збереження пам’ятника російському поету Пушкіну в Одесі.

Так в інтерв’ю “Українській правді” Труханов заявив наступне: «Ті люди, які знають і поважають історію міста, з історичної точки, не з політичної, кажуть – був такий. Сьогодні приходять якісь делегації європейські, європейські туристи, – вони знають, хто такий Пушкін, і кажуть, що він був, працював, написав якісь твори свої. Він був тут, до речі, на засланні. Плюс коли ми подавали в ЮНЕСКО наше мотиваційне досьє, ми ж зазначали, і про це знають в ЮНЕСКО, що це культурна спадщина», – сказав Труханов. Мер також вважає, що якби всі пам’ятники прибрали, то тоді Одеса не потрапила б до ЮНЕСКО.

Зазначимо, що пам’ятник дійсно має історичну цінність і був збудований на гроші одеситів у 1889 році. Але Пушкін ніколи не був одеським поетом – він російський поет, який на початку своєї кар’єри у юному віці провів 13 місяців у вигнанні. Одеса була для Пушкіна тюрмою, з якої він намагався втекти назад до росії.У Пушкіна немає жодних віршів про Одесу, де він міг би описати своє добре ставлення до міста. Лише 14 строк у поемі Євгеній Онєгін присвячені опису міста. Ніякого захоплення Одесою там не відчувається. Тоді чому одесити досі люблять російського поета, який не любив Одесу, образ якого зараз використовує російська пропаганда для камуфлювання війни та розповсюдження наративів про “один народ” та “одну культуру”?

Також Труханов розповсюджує міф про встановлення пам’ятника спиною до мерії, ніби він був у опозиції до влади. Насправді під час встановлення пам’ятника Пушкіну за його спиною була біржа, а Одеська мерія була біля пам’ятника Дюку – пам’ятник Пушкіну дивиться на мерію обличчям під час встановлення.

До речі, носії культури Пушкіна сьогодні знову бомбили ракетами Одесу та всю Україну.

   
 

Наш       




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56