В одеській бібліотеці триває унікальна виставка «Екслібрис: мистецтво крізь віки»

В Одеській національній науковій бібліотеці триває унікальна книжкова виставка «Екслібрис: мистецтво крізь віки». Ця виставка занурює в захопливий світ екслібрисів — особистих книжкових знаків, які супроводжують книги протягом століть. Відомо, що екслібрис як знак власника бібліотеки свідчить про належність людини до певного інтелектуального середовища і дає їй можливість таким чином підтвердити своє книголюбство.

Відвідувачі можуть ознайомитися з історією екслібриса та неперевершеними зразками книжкових знаків видатних історичних постатей і колекціонерів, а також дізнатися, як цей мистецький жанр розвивався в Одесі; довідатися про багатство стилів, технік та ідей, втілених у цих маленьких графічних шедеврах.

На виставці будуть представлені книжкові знаки західноєвропейських та одеських бібліофілів. Серед експонатів – рідкісні зразки XVII–XIX століть, що відображають розвиток графічного мистецтва та книжкової культури Західної Європи. Особливе місце займають екслібриси одеських інтелектуалів і діячів культури ХІХ – початку ХХ століття, що залишили вагомий слід в історії міста, а також роботи сучасних одеських майстрів, які продовжують традицію мистецтва книжкового знака.

Багато талановитих художників є авторами книжкових знаків, що увійшли у приватні колекції. Їхнім роботам притаманні висока естетична проба, витончена манера виконання, тематична різноманітність. Прикладом тому слугують оригінальні екслібриси одеських майстрів: Геннадія Гармидера, Давида Беккера, Геннадія Верещагіна, Олександра Карпушкіна, Анатолія Синішина з колекцій Анатолія Дроздовського, Віктора Денісова, Тараса Максим’юка, Олександра Бірштейна.

Зацікавленість викличуть і видання з приватних колекцій відомих одеситів з їхніми книжковими знаками: Василя Василька, Григорія Зленка, Петра Маркушевського, Бориса Шайкевича. Безсумнівно, відвідувачів зацікавлять і матеріали з приватної колекції Бориса Левих, збирача рідкісних видань, одного з авторів Всесвітньої енциклопедії екслібрисів, що свого часу були передані власником у фонд відділу рідкісних видань і рукописів Одеської національної наукової бібліотеки.

Виставка триває по 25 жовтня.
Місце проведення: Одеська національна наукова бібліотека, відділ рідкісних видань та рукописів (вул. Пастера, 13)

   
 

Наш       

Анонси подій




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56