В Одеській Кірсі відкрився органний фестиваль імені Теофіла Ріхтера (фото)

В Одеській Кірсі 15 вересня відкрився XII міжнародний органний фестиваль iм.Теофiла Рiхтера. На концерті виступили лауреати мiжнародних конкурсiв, артисти оркестру Одеського Нацiонального театру опери та балету кларнетисти Леонід Попов і Володимир Артеменко, лауреатка мiжнародних конкурсiв, запрошена солiстка європейських театрiв, артистка театру опери та балету Анастасія Блоха (сопрано, Украïна/МОЛДОВА) і лауреатка мiжнародних конкурсiв, органiстка євангелiчно-лютеранськоï церкви св. Павла, концертмейстер Одеського Нацiонального театру опери та балету Вероніка Струк. Прозвучали твори європейських композиторів: Баха, Генделя, Райнберга, Штрауса, Мендельсона та інших. Глядачі були у захваті від потужного та ніжного звучання органу, чудового сопрано і вишуканого кларнету.

Теофіл Ріхтер, батько Святослава Ріхтера, народився у 1872 році у сім’ї музичного майстра та настроювача Данила Даниловича Ріхтера та його дружини Маргарити Іванівни, родом з Тюрингії. Навчався у Віденської консерваторії, потім повернувся до Житомира і працював до 1916 року у Музичному училищі. У 1916 році сім’я переїжджає до Одеси, де Теофіл Ріхтер стає органістом у лютеранській кірсі, йому надається квартира у будинку служителів кірхи. Паралельно Теофіл Ріхтер викладав у консерваторії загальне фортепіано. Через тиск радянської влади залишає роботу у кірсі і стає музикантом в Оперному театрі. У 1941 році чекісти звинуватили Ріхтера у співпраці з німцями і розстріляли. Реабілітований посмертно у лютому 1962 року.

Попереду ще 4 концерти кожної неділі о 18:00, окрім 6 жовтня – в цей день концерт розпочнеться о 19:00. 22 вересня о 18.00 в Кірсі виступить Заслужена артистка Украïни ГАННА БУБНОВА (орган) м.Киïв.

   
 

Наш       




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56