Сотрудники одесского Медина написали открытое письмо Порошенко и Гройсману

Сотрудники Одесского Медина устали от попыток экс-ректора Запорожана и его сторонников вернуть себе власть с помощью сомнительных манипуляций с законом и написали открытое письмо президенту Украины Петру Порошенко и премьер-министру Владимиру Гройсману.

Відкритий лист

Президенту України пану Порошенку П.О.,
Прем’єр-міністру України пану Гройсману В.Б.

Відносно ситуації навколо
Одеського національного медичного університету

Шановний Петре Олексійовичу!
Шановний Володимире Борисовичу!

Колектив Одеського національного медичного університету звертається до вас з відкритим листом тому, що події, які відбуваються навколо ОНМедУ, вже виходять за межі трудового конфлікту між Міністерством охорони здоров’я України і звільненим ректором В. Запорожаном і перетворюються в спробу певних політичних сил добитися антиукраїнського реваншу у відомому вузі і місті Одесі напередодні президентських і парламентських виборів у країні. На нашу думку, на колишнього ректора В. Запорожана, активного члена Партії регіонів і радника В. Януковича, роблять ставку ті сили, які прагнуть дестабілізувати ситуацію на Півдні України. Для цього їм потрібна біля керма одного з найбільших вузів міста, Одеського національного медичного університету, «своя перевірена людина», яка здатна маніпулювати на виборах голосами 12 тисяч студентів і працівників медуніверситету, а враховуючи, що ОНМедУ забезпечує кадрами Одеську, Миколаївську та Херсонську області, це опосередкований вплив на думку ще 3,5 мільйона виборців.

Відколи наказом МОЗ України № 34-о від 17.07.2018 р. професора В. Запорожана за грубе порушення трудових обов’язків було звільнено з посади ректора ОНМедУ, а виконання обов’язків ректора покладено на професора К. Аймедова, екс-ректор зі своїми прибічниками використовує усі засоби, щоб повернутися в крісло, відверто саботує рішення Міністерства охорони здоров’я і Міністерства юстиції, перешкоджає діяльності нового керівництва медуніверситету, провокує конфлікти і протистояння.
Спочатку В. Запорожан і група його прибічників намагалися силою захопити приміщення ректорату, блокували робочі кабінети, забрали печатку, документи вузу, відключали Інтернет, організовували протизаконні зібрання, з допомогою обману залучали викладачів і студентів до протистояння.

Коли такими діями «команда» В. Запорожана не досягла бажаного результату, вони найняли юристів і почали використовувати свої зв’язки в судах і системі Єдиного державного реєстру для блокування усієї організаційної, кадрової та фінансової діяльності ОНМедУ. У результаті вони добилися прийняття сумнівних ухвал ряду судових інстанцій про забезпечення чисельних позовів В. Запорожана та його команди, які не вирішили питання по суті, але паралізували роботу університету і призвели до напруги у колективі.

Зокрема:
– Печерський районний суд м. Києва заборонив МОЗ України проводити конкурс на заміщення вакантної посади ректора ОНМедУ.
– Окружний адміністративний суд м. Києва зупинив дію наказу МОЗ України щодо призначення в.о. ректора і встановив заборону МОЗ України призначати в.о. ректора ОНМедУ, вчиняти будь-які інші дії щодо покладення обов’язків ректора ОНМедУ на будь-яку особу.

У результаті зупинення дії наказу МОЗ України в частині призначення в.о. ректора ОНМедУ, повноваження керівника університету перейшли за займаною посадою до проректора з науково-педагогічної роботи, професора В. Дубініної. Наказом МОЗ України від 07.09.2018р. В. Дубініну визнано виконуючою обов’язки ректора ОНМедУ.
Однак В. Запорожан зі своїми прибічниками, порушуючи Статут ОНМедУ і діюче положення про Вчену раду ОНМедУ, провели «спринтерське» засідання Вченої ради, обрали на ньому в.о. ректором професора Ю. Сухіна і подали нелегітимні документи «своєму» реєстратору у Саратському районі Одеської області для здійснення реєстраційних дій. У підсумку реєстратором було незаконно внесено зміни до ЄДР щодо керівника ОНМедУ.

Завдяки діям МОЗ України, наказом Міністерства юстиції України від 18.09.2018 р. реєстраційну дію в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 03.09.2018 р. щодо визначення керівником ОНМедУ Ю. Сухіна скасовано. Проте після скасування вищевказаної реєстраційної дії стосовно керівника університету у відомостях ЄДР, виявилось, що до реєстру знову внесено відомості про звільненого В. Запорожана. Після цього Комісія з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації Міністерства юстиції України задовольнила скаргу К. Аймедова на дії суб’єктів державної реєстрації юридичних осіб, але до цього часу Мінюст так і не вніс правові зміни в реєстр. Водночас, з метою втручання у діяльність даної комісії, В. Запорожан подав до Окружного адміністративного суду м. Києва позов із вимогою заборонити Мінюсту вносити зміни в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб в частині керівника ОНМедУ. Тим часом з 20 вересня по 4 жовтня 2018 року В. Дубініна, яка законно виконує обов’язки ректора, більше десяти разів намагалася у встановленому порядку внести необхідні зміни до Державного реєстру, проте у кожному випадку отримувала відмову, яка не ґрунтується на законодавстві.
А от «команді» Запорожана це вдається: 20.11.2018 р. приватний нотаріус м. Бровари Дишлева Т. В. внесла до Єдиного державного реєстру зміни щодо керівника ОНМедУ і знову визнала ним Ю. Сухіна. Водночас В. Запорожан теж залишився у реєстрі як підписант від імені Університету без обмежень, не зважаючи на закінчення строку дії контракту та його звільнення.
Наступного дня, 21 листопада 2018 року, у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб зникли відомості про Запорожана В.М. як підписанта від імені Університету без обмежень, при цьому, з’явились відомості про Сухіна Ю.В. як підписанта з 31.08.2018 р.
Такі маніпуляції з ЄДР є не що інше, як спроба дестабілізувати роботу університету, довести до затримки виплат заробітної плати і стипендій, штучно створити нову напруженість у колективі,

Про те, що «команда» В. Запорожана прагне використати свої зв’язки у судах, свідчить і чергова заява нині уже звільненого проректора ОНМедУ К. Талалаєва та голови профкому працівників ОНМедУ Ю. Сухіна до Окружного адміністративного суду м. Києва про зупинення дії наказу МОЗ України «Про деякі питання управління Одеським національним медичним університетом» від 07.09.2018 № 1638. Цією заявою К. Талалаєв і Ю. Сухін прагнуть заблокувати дії в.о. ректора ОНМедУ В. Дубініної, яка вживає всі можливі заходи для забезпечення належного функціонування закладу вищої освіти у частині поточної діяльності, проведення освітньої діяльності, виплати стипендій, заробітної плати тощо. Тим часом Приморський районний суд м. Одеси уже прийняв дивну ухвалу для забезпечення позову чотирьох студентів-іноземців медуніверситету, які чомусь вважають, що призначення В. Дубініної проректором є порушенням їх прав.

Ми вважаємо, що усі дії звільненого В. Запорожана здійснюються з єдиною метою, – приховати власні багаторічні дії, які підпадають під правопорушення, передбачені Кримінальним кодексом. Студенти та активісти неодноразово зверталися з цього приводу до відповідних органів, і зараз, коли В. Запорожана звільнено, вкрай важливо розслідувати його дії і в разі зловживань та встановлених правопорушень – притягти до відповідальності. До речі, частина з них уже встановлена Держаудитслужбою України та перевірками комісій МОЗ України.

На нашу думку, прагнення В. Запорожана знову повернути собі владу в університеті також пов’язане, безперечно, з бажанням виконати свої зобов’язання перед «бізнес-компаньйонами» та для використання адміністративного ресурсу на наступних виборах в Україні в інтересах своїх політичних партнерів.

Колектив ОНМедУ не хоче цього допустити і готовий робити все для того, щоб країна могла пишатися Одеським національним медичним університетом. Але необґрунтованість і нелогічність окремих ухвал судів і органів реєстрації зводять нанівець наші прагнення і бажання.

Останні події 10 грудня 2018 року свідчать, що команда Запорожана пішла на вирішальний штурм у реалізації своїх злочинних задумів: самозваний Ю. Сухін з найближчими прибічниками силою захопили приміщення ректорату, не допускають працівників до роботи, зламують двері службових приміщень. Це відверте рейдерство і нехтування усіх правових засад держави. Ми сподіваємося на оперативне втручання керівництва Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства юстиції України і правоохоронних органів, які мають зупинити рейдерів.

Ми – за правове вирішення усіх питань. Тому звертаємось до вас з проханням зупинити свавілля і використання державних інституцій на догоду однієї егоїстичної людини, яка вже продемонструвала свою антидержавну спрямованість, та просимо вжити заходів для того, щоб нормалізувати ситуацію в Одеському національному медичному університеті, щоб самозакохані функціонери не знущалися над правом і законом.

Вот уже два дня сторонники Запорожана захватили ректорат и выставили у входа частную охрану, которая не пускает назначенных Министерством здравоохранения руководителей на работу. По информации сотрудников, “новые руководители” начали выпускать указы об увольнении неугодных и уничтожают доказательства коррупции предыдущего руководства. Захватчики пришли с решением суда, принятым в результате иска нескольких студентов вуза из Индии. Решение суда аннулировало назначение МОЗ на пост ректора Владлены Дубининой.

МОЗ назвало эти действия рейдерством и обвинило полицию в бездействии.

В ответ на это полиция Одесской области сообщила, что есть решение суда, которое вступило в силу и с ним необходимо действовать в правовом поле.

Добавить комментарий

   

Культурометр в Instagram




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56