Будинок у Сергіївці після удару ракетою ремонтують за 73 млн. За ці гроші можна збудувати новий будинок

Служба відновлення та розвитку інфраструктури в Одеській області успішно провела тендер на відновлення пошкодженого російською ракетою будинку в Сергіївці. Тендер виграла фірма “Діск-Південь” за 73,55 млн. гривень. За проектом передбачено комплексне відновлення будівлі з виконанням зовнішнього та внутрішнього оздоблення, улаштуванням усіх основних інженерних комунікацій та підключення їх до мережі. При цьому частину робіт було вже виконано іншим підрядником.


Ремонт станом на березень 2023 року.

Давайте умовно порахуємо, що можна збудувати за суму 73,55 млн грн? Для порівняння ми взяли найбюджетніший новобуд “Сади Рів’єри” у Крижанівці. Забудовник продає нові квартири за ціною 560 доларів за метр квадратний. Зазначимо, що ця ціна включає націнку за розташування поряд з Одесою (хабарі чиновникам за виділення землі), а також прибуток для самого забудовника.

На суму, еквівалентну 1,92 млн доларів за курсу долара 38,3 гривні/долар можна побудувати 3428 кв. метрів житла під Одесою. Якщо з розрахунку усунути корупційну складову на виділення землі та прибутковість від продажу для девелопера, то цю площу квартир можна сміливо множити на 1,5 як мінімум. Тобто в області за 73,55 млн гривень можна збудувати з “нуля” висотний будинок на 5000 кв. метрів. Це еквівалентно 100 двокімнатним квартирам. Від вибуху ракети серйозно пошкоджено квартири з 1 по 5 поверхи одного під’їзду з одного боку будинку. Грубо говорячи з “нуля” потрібно відновити лише 10 квартир. Ступінь пошкодження решти квартир значно нижчий.

З технічної документації з тендеру можна зрозуміти, що капітальна реконструкція проводиться у 56 квартирах – підрядник встановить там 56 унітазів та 56 ванн. Дивно виглядає пункт у документації – демонтаж 799 світильників. Звідки стільки і навіщо всі демонтувати?

Ми не збираємося шукати, з якими чиновниками пов’язана фірма “Діск-Південь”, що виграла тендер. Але мешканці пошкодженого будинку вже півтора роки страждають без житла і ось нарешті, коли з’явилася надія на поселення, роботи виконуються із явними ознаками завищених цін.

Нагадаємо, що 1 липня 2022 року російські окупанти завдали ракетного удару трьома ракетами типу Х-22 по Одеській області. Одна з них потрапила до дев’ятиповерхової будівлі у центрі Сергіївки, внаслідок чого було зруйновано перший під’їзд багатоповерхового житлового будинку, інші два під’їзди були частково пошкоджені. Мешканці першого під’їзду з першого до четвертого поверху загинули.

   
 




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56