Одеська ОВА витратить 3,9 млрд гривень на екологію – екологи назвали це “відмиванням грошей”

У вільному доступі з’явився нарешті документ про затвердження Регіональної комплексної програми з охорони довкілля Одеської області на 2024-2028 роки підписаний головою Олегом Кіпером. Всього за 4 роки планують витратити 3,942 млрд гривен. При чому більше всього запланували витратити саме в 2024 році – 1,7 млрд гривен. Хто знає – що там буде в 2025 році, треба екологію рятувати прямо зараз під час війни на знищення, вирішили чиновники.

Ознайомившись з документом одеський еколог та екоактивіст Владислав Балинський повідомив, що сам документ має десятки арифметичних помилок, що призводять до значного завищення загальної суми. Більша частина заходів спрямована на імітацію природоохоронної діяльності, яка призведе до розтрати бюджетних коштів і погіршення екологічної ситуації під час війни. Частина заходів спрямована на фактичне захоплення природних об’єктів для потреб промислового браконьєрства. Таким чином намагаються захопити Тузлівські лимани. Понад мільярда гривень витратять на розчищення річок, яке їх остаточно вб’є. Виділили 30 мільйонів для реконструкції каналу Чорне море-Тилігул, на який раніше вже було витрачено 140 мільйонів і відкрито кілька кримінальних проваджень. І ще 30 мільйонів виділять для ремонту дамби Хаджибейського лиману.

Балинський назвав програму охорони довкілля “масштабним злодійством”, а еколог та доктор біологічних наук Іван Русєв “відмиванням грошей”. І ця критика виглядає дійсно обґрунтованою.

Так багато пунктів викликають здивування своїми роздутими бюджетами та непотрібністю. Так 328 млн гривень витратять на “підвищення ефективності попередження негативних наслідків зміни клімату” на Дунаї. 70 млн гривень витратять на станції моніторингу якості повітря. Сотні мільйонів гривень витратять на реконструкцію чи побудову очисних споруд на каналізаціях міст в області. Можливо, що це дійсно необхідні витрати, але на скільки це актуально під час війни? Може краще будувати укріплення від ворогів? Майже 35 мільйонів витратять на паспортизацію (!) водойм в Одеській області. Неймовірна сума у 857 млн гривень витратять на розчистку русла річки Куяльник. Цікаво, а хто ж її засмітив та забудував? 40 млн гривень витратять на розробку видобування солі з Куяльника. При вартості солі 5900 грн/тонна за 40 млн можна купити 6780 тонн морської солі і забезпечити всю Україну на багато років.

Повну програму можна подивитись за цим посиланням – https://ecology.od.gov.ua/wp-content/uploads/2024/01/regionalna-programa-2024-2028.pdf

   
 




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56