Одеський військовий експерт розповів про особливості нової ракети рашистів 3М22 “Циркон”

Вчора російські окупанти вдарили по Києву двома гіперзвуковими ракетами “Циркон”. Завдяки найсучаснішим засобам ППО в Києві ракети вдалося збити з курсу, проте одна з них при падінні зруйнувала триповерхову прибудову до школи зі спортзалами. Внаслідок ракетного удару постраждали 10 людей. Двох із них було госпіталізовано. Одеський військовий експерт Олександр Коваленко опублікував особливості цієї ракети і чому її треба остерігатися.

З відкритих джерел відомо, що з початку 2024 року було завдано щонайменше два удари ракетами 3М22 “Циркон”. Перший стався в ніч проти 7 лютого у Дніпровському районі Києва поблизу зруйнованої лінії електропередач – там знайшли залишки ракети, а другий удар стався 25 березня, залишки ракети також виявили.

Використання рашистами “Цирконів” викликає багато питань, оскільки ці ракети призначені для атаки з установок на важких морських крейсерах та підводних човнах. 3М22 – це умовно маневруюча гіперзвукова крилата ракета з центральним корпусом, що створює підйомну силу та розгінний ступінь з твердопаливними двигунами, що дає їй первинне надзвукове прискорення. Після чого прямоточний повітряно-реактивний двигун на рідкому паливі на другому ступені розганяє її до гіперзвукових швидкостей – 9 махів або більше 11 тис км/год. Дальність польоту ракети – від 250 до 500 км на малих висотах і до 740 км напівбалістичної траєкторії. “Циркон” долітає до Одеси, Херсона, Миколаєва за 1 хвилину, до Запоріжжя, Дніпра до 2,5 хвилини, до Києва за 3,5 хвилини. І в цьому її небезпека після запуску залишається дуже мало часу, щоб добігти до укриття.

Для протидії 3М22 “Циркон”, Х-47М2 “Кинжал”, іранським балістичним ракетам Zolfaghar або корейським KN-23 необхідна наявність ЗРК Patriot або SAMP/T. Ці комплекси чудово збивають цілі з дуже високим коефіцієнтом ефективності. Однак, станом на березень 2024 року їх в Україні критично мало. Усі захыдны партнери про це знають, але продовжують підтримувати Україну без посилення ППО.

   
 




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56