Одеський Замок Монстрів тепер без захисту – держава відсудила будівлю у волонтерів

Будівля дачі Анатри – одна з перлин Французького бульвару, яку ще не знищили забудовники. У липні 2019 року одеській благодійний фонд «Корпорація монстрів» отримав у власність замок, який назвали с того часу Замком Монстрів. Волонтери будували плани відкрити в ньому великий сучасний міський центр благодійності, культури та соціальних проектів.

Замок Монстрів Одеса

Будівля вже почала розвалюватись, тому за діло взялись сотні одеситів – вони допомагали прибирати та робили першочергові протиаварійні та консерваційні роботи.

На жаль, всі старання тепер марні не тільки через війну, яка забирає всі ресурси, але й через дії держави, яка забажала повернути цю частину санаторію Чувиріна у державну власність. Там згадали, що 20 років тому Фонд держмайна незаконно продав будівлю. Ось якби так по всім об’єктам, які незаконно продали, але ні. Відібрали у волонтерів, які не намагалися відстоювати свої права на власність.

Як повідомила директор фонду Катерина Ножевникова, 3 листопада завершилися всі судові процеси, а до Замку прийшли представники Фонду держмайна, щоб попередити волонтерів про виселення. За попередніми підрахунками реставрація Замку Монстрів тягне на мінімум 3 млн доларів або 114 млн гривень. Майже стільки Одеська мерія виділила на ремонт одеського районного Київського суду, який нещодавно відремонтували. У волонтерів немає такої суми і тому вони віддали державі Замок без боротьби.

Що з ним може статися далі? Як і всі об’єкти Фонду – вони знову продаються! На жаль, ніхто в державі не забажає реставрувати цей Замок, тому що всі ми пам’ятаємо, як працює схема для забудовників в привабливій рекреаційній зоні. На прикладі дачі Докса – держава довела пам’ятник архітектури до занедбання, викреслила з охоронного списку, а територію продали забудовнику, який легко зніс будівлю. Прокуратура й досі не почала розслідування, яким чином сотні пам’ятників архітектури Одеси завдяки злочинним діям чиновників залишились без захисту. Так само було нещодавно і з маєтком Гасєвича біля парку Шевченка. Ніхто з Одеської мерії не захистив будівлю.

Зараз залишилася єдина надія на рятування цього Замку від ненажерливих забудовників та корумпованих чиновників – це ділянка землі біля нього, яка все ще залишилася за Благодійним фондом “Корпорація монстрів”. Якщо держава відсудить і цей об’єкт нерухомості, то з Замком можна буде попрощатися.

   
 




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56