Одеситів попереджають про нову шахрайську схему “гроші за лайки або коментарі в соцмережах”

Одесити стали масово отримувати СМС з пропозицією легкого заробітку в інтернеті. Невідома компанія пропонує виплачувати непогані гроші за вподобайки під відео, коментарі або відгуки у соцмережах. На перший погляд – це дуже приваблива пропозиція: отримати до 500 гривень на день не виходячи з дома. Але безкоштовний сир знаходиться лише у мишоловках.

Як повідомили у кіберполіції, це нова шахрайське схема для отримання доступу до карткових рахунків довірливих українців. Для довіри, жертвам дають виконати прості завдання, після яких вже готові “оплатити” заробітну плату на картку. Далі є два варіанти розвитку подій. В першому після оплати у 100-500 гривень встановлюють довіру у користувача соцмереж і пропонують виконати роботу, яка принесе ще більше грошей. Це може бути закупівля якихось неіснуючих товарів чи послуг. Під час оформлення закупки у жертви просять ввести данні картки. У другому способі все ще простіше. Для отримання першої заробітної плати жертву просять зареєструватися у системі виплат, де також вносяться данні карток. Після отримання доступу до банківського рахунку, шахраї крадуть всі гроші з рахунків.

Щоб не стати жертвою шахраїв кіберполіція рекомендує дотримуватися наступних порад:

– надавайте перевагу вакансіям з офіційним працевлаштуванням;
– не довіряйте пропозиціям незнайомців отримати гроші задарма – скоріше за все ви натрапили на шахраїв;
– не здійснюйте переказів коштів на невідомі рахунки;
– не повідомляйте конфіденційної інформації стороннім (дані картки, логін і паролі до онлайн банкінгу тощо);
– ніколи не вводьте конфіденційні дані на підозрілих сайтах;
– не переходьте за сумнівними гіперпосиланнями, адже за ними може ховатися фішинговий ресурс. Уважно переглядайте URL-адресу потрібного сайту – будь-яка неточність може свідчити, що ви опинилися на фішинговому ресурсі.

Якщо ж інформацію про банківську карту розголошено, зверніться до банку та заблокуйте картку. У разі виявлення фактів шахрайства негайно повідомляйте в кіберполіцію.

   
 




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56