В Одесі облили фарбою пам’ятник російському імператору Олександру ІІ

В Одесі невідомі облили рожевою фарбою пам’ятник російському імператору Олександру ІІ – колону у парку Шевченка. Ймовірно, таким чином невідомі хотіли вказати на військові злочини росії в Україні та недоречність розташування пам’ятника ще одному російському політичному діячеві в Одесі.

Колона у парку Шевченка була встановлена на честь російського імператора Олександра ІІ у 1891 році, через 10 років після його смерті. Пам’ятник створювався за проектом архітектора Бруні та скульптора Барінова. Колона зроблена з лабрадориту, постамент – з граніту.

Колона знаходиться на тому самому місці, де колись знаходився царський намет із монархом під час його перебування в Одесі у 1875 році. Саме він розпорядився розбити парк на місці залишків фортеці Андріївського бастіону та посадив перше дерево. Парк спочатку називався Олександрівський, потім за радянських часів його перейменували на парк Шевченка, а колону навіть хотіли знести, але потім колону перейменували на Суворовську. У 2012 році мер Одеси Костусєв зібрав гроші з 16 компаній на реставрацію колони та повернув їй ім’я російського імператора.

На відкриття відреставрованої колони у 2012 році прийшла група одеських любителів росії з імперськими та російськими прапорами.

   
 




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56