Як виглядав зсередини зруйнований ракетами готель “Одеса” (фото)

У 2018 році одеський любитель екстремальних видів спорту Євген Лата забрався до покинутого готелю “Одеса” на Морвокзалі та заночував в одному з найдорожчих номерів. Свою вилазку він зняв на фотокамеру. Історію про свої пригоди Євген опублікував на своїй сторінці у Фейсбуці.

“Височений покинутий готель досі зберігає меблі в кімнатах та алкоголь у міні-барах. Досі звідси відкривається краєвид на Одесу. І досі він стоїть усіма покинутий замість того, щоб брати участь у розвитку туристичного потенціалу Одеси, – написав Євген.- Нам вдалося туди проникнути і заночувати в найдорожчому номері цього готелю. На жаль, води, електроенергії та wi-fi там не було, але це не заважає насолоджуватися чудовим краєвидом на місто, яке прокидається”.

У коридорах місцями обвалилася стеля

Нагадаємо, що “Кемпінськи-Одеса” на Морвокзалі – один із найбільших готелів України, був спроектований як найбільший готель на Одещині. Він збудований у 2001 році у статусі «п’ять зірок». Готель знаходиться безпосередньо в морі в центрі Одеської гавані одразу за Морвокзалом. З трьох сторін готельний комплекс “Одеса” оточують причали для пасажирських лайнерів та морських яхт. Будівля має 18 поверхів та 2 цокольні поверхи. Він побудований на палях, втиснутих на глибину 32 м. За задумом архітекторів, готель мав символізувати ніс пасажирського лайнера, а будівля Морвозалу – його палубу.

У номерах залишилися меблі зразка початку 2000-х

Площа комплексу – 26 000 квадратних метрів, у ньому 158 комфортабельних номерів. Також у будівлі є конференц-зали, кімнати для переговорів, бізнес-центр, банкетний зал, ресторани, бари. 1500 квадратних метрів займають басейн та лазні, фітнес-зали, масажні кабінети, солярій. На будівництво будівлі пішло 24,7 мільйона доларів у 1999-2001 роках. Замовником та власником виступив Одеський порт.

Вид із вікна одного з номерів

Готель перестав приймати гостей у 2011 році. За словами співробітників, через те, що не приносив прибутку. Багато архітекторів говорять про те, що будівля небезпечна: територія піддається залишковій деформації та усадкам, там небезпечно перебувати людям. У 2016 році частина готелю перейшла в приватні руки, цього ж року його обіцяли відкрити після реконструкції. Однак готель так і залишився стояти порожнім. Як повідомив одеський бізнесмен Андрій Ставніцер, він викупив усі частки готелю із приватних рук та планував разом з іноземними інвесторами створити на Морвокзалі велику зону відпочинку. 25 вересня 2023 року російські терористи запустили по готелю ракету – він отримав серйозні пошкодження і тепер потребує капітального ремонту.

Фото: Євген Лата

Залишити відповідь

   
 

Анонси подій




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56