Джо Байден підписав закон про ленд-ліз військової допомоги Україні

Президент США Джо Байден підписав сьогодні 9 травня закон про ленд-ліз для України, який спрощує процедуру постачання військової допомоги в Україну і, якщо потрібно, до країн Східної Європи, у 2022-2023 роках.

У тексті законопроекту зазначається, що це робиться, щоб допомогти зміцнити обороноздатність зазначених країн і захистити їх громадянське населення від потенційного вторгнення або від агресії з боку Росії.

Закон наділяє президента додатковими повноваженнями – приймати рішення щодо постачання та оренди оборонної військової техніки Україні, коли це відповідає інтересам національної безпеки США, без довгих бюрократичних процедур. При цьому Україна не повинна заздалегідь платити за американські поставки техніки та озброєнь, їй надається відстрочка оплати до майбутнього часу.

У Конгресі законопроект одержав підтримку обох партій. Сенат проголосував за нього 7 квітня, а Палата представників – 28 квітня, переважною більшістю голосів. У Конгресі тоді заявили, що закон про ленд-ліз змінює правила гри для України і що він дає зелене світло для швидкої та масштабної допомоги Україні у боротьбі з російською агресією.

Закон про ленд-ліз не застосовувався із часів Другої світової війни, але саме цей закон відіграв ключову роль у розгромі гітлерівської Німеччини.

   
 




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56