Порошенко цитировал Пушкина и Лермонтова на открытии безвиза (видео)

Президент Украины Петр Порошенко принял участие в празднике по случаю введения безвизового режима с ЕС вчера вечером 10 июня на Европейской площади в Киеве. В тексте речи, опубликованном на сайте Администрации президента,  Порошенко цитирует великих русских поэтов Александра Пушкина и Михаила Лермонтова, а также выражает уверенность, что дата 11 июня означает окончательный разрыв с Российской империей:

“Сьогодні ми з вами зібралися, щоб разом виконати справжню «оду радості» з нагоди отримання законного та реального права і можливості безвізових подорожей українців до Європейського Союзу.

Навколо нас чудове літо, а відчуття – неначе дивне і передноворічне. Менше чотирьох годин залишилося до того моменту, як годинник проб’є дванадцяту, і омріяний безвізовий режим для українців до Європейського Союзу – стартує! І я хочу сказати, що насправді це набагато більше, ніж початок нового року. Бо ми з вами, український народ і вся Україна, вступаємо в іншу історичну епоху. І ця подія знаменує остаточний розрив нашої держави з Російською імперією, а українського демократичного світу – з авторитарним «русским миром».

«Прощай, немытая Россия, страна рабов, страна господ. И вы, мундиры голубые, и ты, им преданный народ», – написав колись великий російський поет Михайло Лермонтов.

А я окремо хочу звернутися до тих росіян, які в умовах жорсткої імперської диктатури знаходять в собі мужність засуджувати російську агресію проти України, знаходять мужність вимагати демократичних прав і свобод і хотів би нагадати слова іншого поета – Олександра Пушкіна: «Товарищ, верь, взойдет она, звезда пленительного счастья, Россия вспрянет ото сна, и на обломках самовластья напишут ваши имена».

Друзі, ми з вами не замовляли дату, але наше остаточне і безповоротне розставання з Москвою відбудеться напередодні 12 червня, головного державного свята Росії – дня проголошення її суверенітету. І в цьому, до речі, є певний символізм. Ми нарешті незалежні один від одного – політично, економічно, газово-енергетично, і навіть духовно, нарешті, ми вільні від їхніх «скреп». Єдине, дорогі друзі, що засмучує – це надвисока ціна, це той кривавий рахунок, який нам, українцям, виставив Кремль за наше природне право самим будувати своє життя”.

Добавить комментарий

   
 

Анонсы событий




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56