200 років тому в Одесі друкували три газети французькою мовою – одна з них «Journal d’Odessa»

На початку 1820-х років в Одесі виходило декілька періодичних видань: чотири журнали – три французькою мовою («Messager de la Russia Meridional» (1820), «Troubadur d’Odessa» (1822), «Journal d’Odessa» (1823) та всього лише один російською («Вестник Южной России» (1821), розповіли в Одеському історико-краєзнавчому музеї.

Заснування «Messager de la Russie Méridionale», газети або комерційного листка було пов’язано з діяльністю француза, авантюриста Жана Даваллона. Газета виходила по підписці та мала порівняно невелику кількість підписників. В решті-решт Жан Даваллон впав у немилість до місцевих чиновників, тому що публікував не тільки погоджені витримки з газет та журналів Санкт-Петербургу, але і власну кореспонденцію. Незважаючи на попередження він надалі видавав читачам не підцензурні матеріали, за що і поплатився – вихід видання було призупинено.

Вже 17 листопада 1823 року (за старим стилем) в Одесі стала виходити газета «Journal d’Odessa», яка стала найстарішим багаторічним періодичним виданням в Україні – випускалася 58 років поспіль. Видання було погоджене та видавалось зі згоди місцевого губернатора. Газета виходила в такому форматі (французькою мовою) до кінця 1826 року. Згодом було започатковане видання «Одесский вестник». Газета стала виходити двома мовами. Франкомовна версія під назвою «Journal d’Odessa» продовжувала виходити до 1881 року. «Одесский вестник» припинили видавати 1893 року через фінансові проблеми.


 
У газеті «Journal d’Odessa» поміщували комерційну та економічну інформацію, різноманітні матеріали стосовно археології, історії, передруковували політичну інформацію з офіційних столичних видань. Відмінністю від попередніх газет було те, що в «Journal d’Odessa» існував великий культурний відділ, де друкували рецензії на спектаклі одеського міського театру, описи подорожей тощо. У фондах Одеського історико-краєзнавчого музею зберігається перший двомовний примірник газети, датований січнем 1827 р.
 

 

   
 




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56